poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Rurki z kremem


Te kruche rurki z maślanym kremem piekłam z przepisu mojej babci. Rurki wyszły świetnie i okazało się, że wcale nie wymagają aż tyle czasu i umiejętności, jak mi się wydawało.


Składniki:
rurki:
  • ½ kg mąki
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 4 - 5 łyżek śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1 jajko do posmarowania rurek
  • cukier kryształ do posypania rurek
krem maślany:
  • zasmażka:
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki
    • ½ szklanki gorącego mleka
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny


Wykonanie:
  • Rurki:
  1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i szybko zagnieść gładkie ciasto.
  2. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy i wyciąć z niego paski o szerokości 1,5 - 2 cm.
  3. Paski ciasta zawijamy na foremkach do rurek zaczynając od cienkiej strony.
  4. Wierzch rurek posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie każdą rurkę od strony posmarowanej jajkiem położyć na talerzu na którym jest wysypany cukier, żeby cukier  przykleił się do rurek.
  5. Rurki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w  temperaturze 180oC do czasu aż rurki się zarumienią, przez około 20 minut.
  6. Po wyciągnięciu z pieca odczekać około 5 minut aż rurki trochę ostygną, a następnie trzymając przez ścierkę za grubszy koniec foremki delikatnie uderzać foremką o stół aby rurki odeszły od foremek. Rurki ostudzić.
  • Krem:
  1. Przygotować zasmażkę: Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i smażyć przez chwilę. Dolać mleko i energicznie mieszać dalej podgrzewając do momentu, aż znikną grudki a sos zgęstnieje. Zasmażkę ostudzić.
  2. Masło rozetrzeć z cukrem. Dalej ubijając dodawać po 1 łyżce zasmażki. Następnie dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
  • Rurki:
    • Masę przełożyć do szprycy i nadziewać rurki kremem z obu ich stron.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print