Dziczyzna to rewelacyjne mięso. Jakiś czas temu dostałam piękny kawałek sarniny. Mięso było zamrożone (podobno dziczyznę warto zamrozić bo wtedy kruszeje) więc nie miałam presji żeby od razu coś z niego zrobić. Po rozbiciu mięso było wąskie więc trzeba było się trochę namęczyć żeby je zwinąć, ale było warto. Roladki choć niewielkie ale wyszły pyszne.
▼
Na skróty
▼
wtorek, 28 lipca 2015
środa, 22 lipca 2015
Tarta jabłkowa z kolendrą w karmelu
Tartę tą szczególnie polecam miłośnikom wyrazistych smaków i kolendry. Ciasto francuskie można przygotować samemu, jednak jest to bardzo pracochłonne więc wykorzystałam gotowe ciasto francuskie.
czwartek, 16 lipca 2015
Sałatka z bobu
Sałatkę tą ostatnio po raz pierwszy jadłam u mojej mamy. Tak mi posmakowała, że postanowiłam też ja zrobić. Sałatka jest pyszna, polecam.
wtorek, 14 lipca 2015
Ziemniaki z kociołka (pieczone ziemniaki, duszonki)
Ziemniaki przygotowane w ten sposób równie dobrze można zrobić w zwykłym garnku na gazie, jednak najlepiej smakują przygotowane w kociołku na ogniu.
W przepisie podaję przybliżoną ilość składników na kociołek o pojemności 3,5l.
środa, 8 lipca 2015
Lody z kiwi i mięty
Domowe lody można robić w zasadzie ze wszystkich owoców. Robiłam już lody ze zmiksowanych truskawek, wiśni i koktajli jagodowych (jagody i kefir) i truskawkowych (truskawki i kefir) czy zamrożonego świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego. Wszystkie te lody są rewelacyjne. Tym razem lody z kiwi i mięty.
piątek, 3 lipca 2015
Botwinka
Botwinka to świetna wiosenna zupa. Do zrobienia jej używa się świerzych, młodych warzyw. Zupa jest smaczna i kolorowa.
środa, 1 lipca 2015
Knedle z truskawkami
Na dzisiejszy obiad proponuję zrobić knedle z truskawkami. Ja zawsze robię knedle ze starych ziemniaków ponieważ zrobione z nowych podobno rozpadają się przy gotowaniu (ja jeszcze nie próbowałam zrobić knedli z nowych ziemniaków).
Przepis na knedle pochodzi ze starej książki kucharskiej “Kuchnia polska”, którą dostałam od mojej babci, a same knedle podaje polane masłem i posypane cukrem i/lub ze zmiksowanymi truskawkami z odrobiną cukru.
Uwaga, ciasto ziemniaczane nie może długo leżeć bo rzednie.