Na skróty

środa, 16 marca 2016

Gołąbki bez zawijania


Bardzo lubię gołąbki, ale jeszcze nigdy nie zrobiłam ich tradycyjnej wersji. Gołąbki bez zawijania są równie dobre jak te tradycyjne ale wymagają mniej czasu i umiejętności niż te tradycyjne.

Składniki:
gołąbki:
  • ok. 50 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g ryżu
  • mała główka kapusty
  • 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe)
  • 2 małe jajka lub 1 duże
  • 2 - 3 łyżki bułko tartej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • tymianek
sos:
  • 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie
  • 500 ml bulionu lub wody
  • sól
  • pieprz
  • bazylia

Wykonanie:
  1. Grzyby namoczyć przez noc, rano je odcedzić i drobno posikać.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, dodać czosnek i posiekane grzyby. Smażyć aż grzyby zmiękną.
  3. Ryż ugotować, kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno posiekać.
  4. Wymieszać ze sobą kapustę, ryż, grzyby, mięso i jajka. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Jeśli masa jest zbyt wilgotna dodać bułkę tartą i wymieszać.
  5. Z masy formować niewielkie kotlety i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju przez 4 - 5 minut z każdej strony. Usmażone kotleciki ułożyć w naczyniu do zapiekania.
  6. Przygotować sos: Do garnka wlać bulion i przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i bazylią i doprowadzić do wrzenia.
  7. Gołąbki zalać sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC na około 40 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz