Na skróty

wtorek, 24 maja 2016

Kotlety mielone


Kotlety mielone to klasyczne danie. Jest tyle przepisów na te kotlety, co osób które je przygotowują. Ja podaję przepis, który mi najbardziej odpowiada.


Składniki:
  • 500 g mięsa wołowego i wieprzowego
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • liście kolendry
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Wykonanie:
  1. Bułkę zalać zimną wodą i moczyć aż zmięknie. Następnie odcisnąć nadmiar wody.
  2. Cebulę zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub drobno pokroić i usmażyć ze zmiażdżonym czosnkiem na odrobinie oleju.
  3. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa, następnie zmielić odciśniętą bułkę.
  4. Do mięsa z bułką dodać usmażoną cebulę, jajko, doprawić liśćmi kolendry, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Z mięsa formować niewielkie kotlety, obtoczyć je bułką tartą i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju aż zbrązowieją.





8 komentarzy:

  1. dopiero pora śniadaniowa, a ja już zjadłabym takie kotleciki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym mogę zastąpić kolendrę ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej podoba mi się ten blog jest bardzo ciekawy będę wpadał częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyjemnie sie czyta tego bloga polecam bo jest tu wiele ciekawych i przydatnych informacji.

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie zaglądam tutaj aby sie dowiedziec czegoś więcej na ten temat

    OdpowiedzUsuń