środa, 27 stycznia 2016

Spaghetti z boczkiem i śmietaną (ala Carbonara)


Taki sos, z tym, że zamiast boczku była szynka jadłam u Moniki z innym makaronem. Tak mi posmakował, że postanowiłam również go zrobić ale z makaronem spaghetti. Sos rewelacyjny, polecam.


Składniki:
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 180 g śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • 250 g makaronu spaghetti

Wykonanie:
  1. Boczek pokroić w słupki, cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić.
  2. Makaron ugotować zgodnie z iinstrukcjąna opakowaniu.
  3. Suchą patelnię mocno rozgrzać, wrzucić boczek i smażyć aż będzie chrupiący ale nie spalony. Dodać cebulę i zeszklić a następnie dodać czosnek, sól i pieprz i chwilę smażyć.
  4. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać makaron, wymieszać i od razu podawać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print