Taki sos, z tym, że zamiast boczku była szynka jadłam u Moniki z innym makaronem. Tak mi posmakował, że postanowiłam również go zrobić ale z makaronem spaghetti. Sos rewelacyjny, polecam.
Składniki:
- 150 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 180 g śmietany 18%
- sól
- pieprz
- 250 g makaronu spaghetti
Wykonanie:
- Boczek pokroić w słupki, cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić.
- Makaron ugotować zgodnie z iinstrukcjąna opakowaniu.
- Suchą patelnię mocno rozgrzać, wrzucić boczek i smażyć aż będzie chrupiący ale nie spalony. Dodać cebulę i zeszklić a następnie dodać czosnek, sól i pieprz i chwilę smażyć.
- Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać makaron, wymieszać i od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz