Kolejny przepis z serii Tata Gotuje. Tym razem mój mąż, korzystając z okazji, że mamy Tłusty Czwartek postanowił usmażyć pączki. Przepis dostaliśmy od mojej mamy. Pączki zdecydowanie się udały, wyszły lekkie, pyszne i na pewno warte polecenia.
Składniki:
- ½ kg mąki krupczatki
- ½ kg mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- ½ l mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 9 żółtek
- ½ szklanki cukru
- ½ kostki masła
- 1 kieliszek wódki
- 10 dkg drożdży
- 2 łyżki cukru
- ¼ szklanki mleka
Wykonanie:
- Budyń z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej ugotować w ½ l mleka. Wystudzić pod przykryciem.
- Żółtka ubić z cukrem, masło rozpuścić.
- Przygotować zaczyn: mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże i cukier.
- Obie mąki przesiać przez sito, dodać budyń, żółtka, masło, wódkę i zaczyn. Wyrobić ciasto i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto wyrośnie ponownie go zanieść i jeszcze raz zostawić by wyrosło.
- Z ciasta formować niewielkie kulki i układać na stolicy żeby wyrosły. UWAGA pączki mogą nawet podwoić swoją objętość. Ciasto jest dość klejące więc można nabierać porcje ciasta łyżką zamoczoną w zimnej wodzie, a ręce albo oprószyć mąką albo zwilżyć zimną wodą.
- Rozgrzać olej lub smalec. Smażyć pączki po obu stronach tak by były brązowe. Długość smażenia zależy od wielkości pączków.
- Jak pączki wystygną można je nadziać marmoladą lub dżemem i poruszyć cukrem pudrem.
Brawa dla taty :)!
OdpowiedzUsuń