poniedziałek, 3 marca 2014

Piegusek


Po ostatnim smażeniu pączków i oponek zostało mi dużo białek, dlatego żeby je jakoś wykorzystać postanowiłam upiec ciasto z białek i maku znane jako Piegusek. Lubię to ciasto przede wszystkim dlatego, że używa się do niego surowy mak, który po upieczeniu nadaje ciastu ciekawą strukturę. Poza tym piecze się go szybko i łatwo.



Składki:
  • 1,5 szklanki białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Wykonanie:
  1. Masło rozpuścić. Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier.
  2. Do białek dodać wszystkie składniki i delikatnie wymieszać na jednolitą masę.
  3. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190oC przez około 40 minut. To czy ciasto jest upieczone można sprawdzić wbijając w nie drewniany patyczek. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe.
  4. Gdy ciasto wystygnie, można je wyciągnąć z formy i posypać cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print