Po ostatnim smażeniu pączków i oponek zostało mi dużo białek, dlatego żeby je jakoś wykorzystać postanowiłam upiec ciasto z białek i maku znane jako Piegusek. Lubię to ciasto przede wszystkim dlatego, że używa się do niego surowy mak, który po upieczeniu nadaje ciastu ciekawą strukturę. Poza tym piecze się go szybko i łatwo.
Składki:
- 1,5 szklanki białek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie:
- Masło rozpuścić. Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier.
- Do białek dodać wszystkie składniki i delikatnie wymieszać na jednolitą masę.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190oC przez około 40 minut. To czy ciasto jest upieczone można sprawdzić wbijając w nie drewniany patyczek. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe.
- Gdy ciasto wystygnie, można je wyciągnąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz