czwartek, 6 marca 2014

Fasola z serem feta, awokado i domowymi nachos


Bardzo lubię wszelkie odmiany fasoli i grochu. Jakiś czas temu oglądałam odcinek kursu gotowania z Gordonem Ramsay`em, w którym był podany właśnie ten przepis. Ponieważ wykonanie tego dania było szybkie i naprawdę proste, postanowiłam wypróbować ten przepis. Rezultat wyszedł naprawdę świetnie. Polecam ten przepis nie tylko dla miłośników fasoli.
Fasolę ta polecam z domowymi nachos.


Składniki:
  • 1 szklanka czarnej fasoli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 - 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 awokado
  • ½ opakowania sera feta
  • świeże liście kolendry
  • oliwa

Wykonanie:
  1. Fasolę moczyć przez noc a następnie gotować aż będzie miękka z 1 łyżeczką cukru i soli.
  2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie.
  3. Dodać zmiażdżony czosnek, pokrojone chilli, kumin, cynamon i fasolę. Wymieszać i dusić do miękkości.
  4. Awokado i ser feta pokroić w kostkę, kolendrę posiekać.
  5. Fasolę podawać posypaną awokado, serem feta oraz posiekanymi liśćmi kolendry. Fasola ta świetnie się komponuje z domowymi nachos.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print