Bardzo lubię wszelkie odmiany fasoli i grochu. Jakiś czas temu oglądałam odcinek kursu gotowania z Gordonem Ramsay`em, w którym był podany właśnie ten przepis. Ponieważ wykonanie tego dania było szybkie i naprawdę proste, postanowiłam wypróbować ten przepis. Rezultat wyszedł naprawdę świetnie. Polecam ten przepis nie tylko dla miłośników fasoli.
Fasolę ta polecam z domowymi nachos.
Składniki:
- 1 szklanka czarnej fasoli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1 - 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 awokado
- ½ opakowania sera feta
- świeże liście kolendry
- oliwa
Wykonanie:
- Fasolę moczyć przez noc a następnie gotować aż będzie miękka z 1 łyżeczką cukru i soli.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie.
- Dodać zmiażdżony czosnek, pokrojone chilli, kumin, cynamon i fasolę. Wymieszać i dusić do miękkości.
- Awokado i ser feta pokroić w kostkę, kolendrę posiekać.
- Fasolę podawać posypaną awokado, serem feta oraz posiekanymi liśćmi kolendry. Fasola ta świetnie się komponuje z domowymi nachos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz