Dziś przepis na Tort Dobosza w mojej wersji. W oryginalnej wersji przepisu do masy używa się tylko czekolady deserowe i ponad pół kilo cukru pudru. Ja jedną czekoladę deserową zastąpiłam czekoladą gorzką i dodałam 250 g cukru pudru. Według mnie w takiej wersji tort jest słodki ale nie jest mdły.
Co prawda jest z nim trochę pracy i trzeba poświęcić na niego sporo czasu, ale i tak warto go przygotować. Z ciasta powinno się upiec 8 – 9 biszkoptów, ale z braku czasu mnie wyszło 7.
Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek
- 200 g cukru kryształu
- 200 g mąki
- aromat waniliowy
Karmel:
- 100 g cukru kryształu
- 5 łyżek wody
Krem:
- 2 czekolady deserowe
- 1 czekolada gorzka
- 400 g masła
- 250 g cukru pudru
Przygotowanie:
1. Biszkopt:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
- Na papierze do pieczenia narysować 7 – 8 kół o średnicy ok. 20 cm.
- Jajka ubić z cukrem na bardzo gęstą śmietanę, dodać aromat i wymieszać. Dodać przesianą przez sito mąkę i dokładnie wymieszać metalową łyżką.
- Papier z wyrysowanymi kołami ułożyć na blaszce do pieczenia, a następnie rozsmarować na mim cienkie warstwy ciasta. Warstwa na której będzie rozlany karmel powinna być bardzo cienka. Ja piekłam po 2 biszkopty na jednej blaszce.
- Piec przez 6 – 8 minut do momentu aż biszkopty zrobią się złoto-brązowe.
- Ciasto ostudzić i ściągnąć z nich papier do pieczenia.
2. Karmel:
- Cukier i 4 łyżki wody włożyć do rondelka o grubym dnie a następnie gotować na małym ogniu aż cukier zrobi się brązowy. Na koniec dodać 1 łyżkę wody (UWAGA karmel może pryskać), wymieszać i rozlać na najcieńszy biszkopt szybko rozprowadzając karmel po całej powierzchni ciasta.
- Gdy karmel przestanie się burzyć i odrobinę zastygnie pokroić ciasto ostrym nożem posmarowanym olejem na 8 części i zostawić do wystygnięcia.
3. Krem:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Ja łamię czekoladę na mniejsze kawałki, wkładam do metalowej miski, którą ustawiam na garnku z wodą tak, żeby miska nie dotykała wody. Doprowadzam wodę do wrzenia i czekam aż czekolada się rozpuści.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać ostudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać.
- Podkład smarować masą, na to położyć następny podkład i ponownie posmarować masą. Czynność powtarzać aż wykorzystamy wszystkie podkłady. Ostatni podkład posmarować masą i za pomocą szprycy zrobić 8 dużych keksów lub tyle ile mamy kawałków ciasta z karmelem) na brzegu ciasta. Resztą kremu posmarować brzeg ciasta. Można zostawić kremu na 1 keks do dekoracji ciasta.
- O każdy keks oprzeć kawałek ciasta z karmelem. Można na koniec zrobić jeszcze jeden keks na środku ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz