Domowe nachos to chrupkie i pikantne przekąski, które równie dobrze pełnią rolę dodatku do przeróżnych dań. Nie są one ani trudne w przygotowaniu ani bardzo czasochłonne. Nachos można piec w piekarniku lub smażyć na patelni. Ja wybrałam opcję bez dodatkowego tłuszczu czyli były wypiekane w piekarniku.
składniki:
- 100g mąki kukurydzianej
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki kurkumy
- pieprz
- 4 - 5 łyżek olieju
- 150 ml wody
Wykonanie:
- Obie mąki wymieszać z wszystkimi przyprawami.
- Wodę z olejem zagotować. Wrzący płyn wlać do mąki i od razu wszystko wymieszać za pomocą łyżki. odstawić do wystygnięcia.
- Ciepłe ciasto wyrobić. Powinno być ono elastyczne. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 - 1 cm (w razie potrzeby podsypać je mąką), wyciąć trójkąty lub inne kształty i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie. Piec w temperaturze 200oC przez około 10 minut lub do momentu aż nachos się zarumienią.
Super!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWedług mnie smakuje lepiej niż kupne a do tego jest bez chemii.
Usuń