wtorek, 11 lutego 2014

Domowe nachos


Domowe nachos to chrupkie i pikantne przekąski, które równie dobrze pełnią rolę dodatku do przeróżnych dań. Nie są one ani trudne w przygotowaniu ani bardzo czasochłonne. Nachos można piec w piekarniku lub smażyć na patelni. Ja wybrałam opcję bez dodatkowego tłuszczu czyli były wypiekane w piekarniku.


składniki:
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • pieprz
  • 4 - 5 łyżek olieju
  • 150 ml wody



Wykonanie:
  1. Obie mąki wymieszać z wszystkimi przyprawami.
  2. Wodę z olejem zagotować. Wrzący płyn wlać do mąki i od razu wszystko wymieszać za pomocą łyżki. odstawić do wystygnięcia.
  3. Ciepłe ciasto wyrobić. Powinno być ono elastyczne. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 - 1 cm (w razie potrzeby podsypać je mąką), wyciąć trójkąty lub inne kształty i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie. Piec w temperaturze 200oC przez około 10 minut lub do momentu aż nachos się zarumienią.








3 komentarze:

Print