poniedziałek, 24 lutego 2014

Muffiny z Musli


Ciastka te są chrupiące i słodkie z dużą ilością bakalii i prażonego słonecznika. Do zrobienia takich muffinów można wykorzystać ulubione dodatki. Łatwo je zrobić a ich jedyną wadą jest to, że bardzo się kruszą. Mimo wszystko moim zdaniem warto je przygotować.




Składniki:
  • 100 - 150 g łuskanego słonecznika
  • 70 g masła
  • 2  łyżki cukru
  • musli
  • bakalie (rodzynki, kandyzowane ananasy, morele, żurawina, skórka z pomarańczy, mieszanka keksowa itp.)
  • kilka łyżek miodu

Wykonanie:
  1. Słonecznik, cukier i masło włożyć do rondla o grubym dnie lub na patelnię i prażyć na małym ogniu, aż słonecznik nie wchłonie całego płynu i pokryje się karmelem. Następnie go ostudzić. UWAGA! Tak przygotowany słonecznik jest bardzo gorący.
  2. Musli wymieszać z bakaliami i ze słonecznikiem. Tak przygotowaną mieszankę polać miodem i dokładnie wymieszać.
  3. Formować kulki ściskając je tak, żeby wszystkie składniki się skleiły. Uformowane ciastka włożyć do papilotek na muffiny.
  4. Jeśli ciastka się bardzo kruszą można je przełożyć do foremek na muffiny lub babeczki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120oC na 15 - 20 minut. Dzięki temu cukier, masło i miód powinien lepiej rozlać się na płatkach i bakaliach i w rezultacie skleić je ze sobą




2 komentarze:

  1. Wyglądają cudownie, a pewnie jeszcze lepiej smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ;) Wyszły super, ale ponieważ dałam dużo prażonego słonecznika bardzo się kruszyły ;)

      Usuń

Print