Ciastka te są chrupiące i słodkie z dużą ilością bakalii i prażonego słonecznika. Do zrobienia takich muffinów można wykorzystać ulubione dodatki. Łatwo je zrobić a ich jedyną wadą jest to, że bardzo się kruszą. Mimo wszystko moim zdaniem warto je przygotować.
Składniki:
- 100 - 150 g łuskanego słonecznika
- 70 g masła
- 2 łyżki cukru
- musli
- bakalie (rodzynki, kandyzowane ananasy, morele, żurawina, skórka z pomarańczy, mieszanka keksowa itp.)
- kilka łyżek miodu
Wykonanie:
- Słonecznik, cukier i masło włożyć do rondla o grubym dnie lub na patelnię i prażyć na małym ogniu, aż słonecznik nie wchłonie całego płynu i pokryje się karmelem. Następnie go ostudzić. UWAGA! Tak przygotowany słonecznik jest bardzo gorący.
- Musli wymieszać z bakaliami i ze słonecznikiem. Tak przygotowaną mieszankę polać miodem i dokładnie wymieszać.
- Formować kulki ściskając je tak, żeby wszystkie składniki się skleiły. Uformowane ciastka włożyć do papilotek na muffiny.
- Jeśli ciastka się bardzo kruszą można je przełożyć do foremek na muffiny lub babeczki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120oC na 15 - 20 minut. Dzięki temu cukier, masło i miód powinien lepiej rozlać się na płatkach i bakaliach i w rezultacie skleić je ze sobą
Wyglądają cudownie, a pewnie jeszcze lepiej smakują :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;) Wyszły super, ale ponieważ dałam dużo prażonego słonecznika bardzo się kruszyły ;)
Usuń