niedziela, 16 lutego 2014

Drożdżowe Ślimaki

Uwielbiam drożdżowe bułeczki niemal w każdej postaci. tym razem bułeczki - ślimaki. Można je zrobić praktycznie z każdym nadzieniem. Ja zrobiłam trzy nadzienia - rodzynki, cynamon i dżem malinowy. Wszystkie wyszły słodkie i pyszne. Idealny dodatek do kawy lub herbaty. Bułeczki te równie dobrze sprawują się jako niedzielne śniadanie w towarzystwie prawdziwego kakao - nie tego rozpuszczalnego albo kawy zbożowej.


Składniki:
Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 10 dkg drożdży
  • 15 dkg masła
  • ½ l mleka
  • 15 dkg cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki zmielonego kardamonu

Nadzienie
  • 8 dkg roztopionego masła
  • 10 dkg cukru
  • 1 - 2 łyżeczki cynamonu
  • rodzynki - opcjonalnie
  • dżem - opcjonalnie
  • 1 jajko
  • cukier do posypania

Wykonanie:
  1. Mleko, masło, cukier sól i kardamon podgrzewać aż masło i cukier się rozpuści. Do ciepłego mleka ale nie gorącego dodać pokruszone drożdże i je rozpuścić.
  2. Mąkę przesiać przez sito a następnie dodać do niej mleko z drożdżami. Zagnieść ciasto. Im dłużej ciasto jest zagniatane tym lepsze wyjdą bułeczki.
  3. Zagniecione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na trzy części.
  5. Każdą porcję ciasta należy cienko rozwałkować na prostokąt.
  6. Nadzienie cynamonowe: rozwałkowane ciasto posmarować rozpuszczonym masłem a następnie posypać cynamonem i cukrem.
  7. Nadzienie z rodzynkami: rozwałkowane ciasto posmarować rozpuszczonym masłem a następnie posypać rodzynkami i cukrem.
  8. Nadzienie z dżemem: rozwałkowane ciasto posmarować dżemem.
  9. Następnie ciasto trzeba zwinąć w roladę i pokroić na plastry o grubości 3 - 4 cm.
  10. Ślimaki ułożyć na stolnicy lub od razu na  blaszce lub kratce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  11. Wyrośnięte bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
  12. Piec w temperaturze 200oC aż bułeczki się zarumienią. W zależności od grubości ciastek czas pieczenia może wynieść 15 - 25 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print