Uwielbiam drożdżowe bułeczki niemal w każdej postaci. tym razem bułeczki - ślimaki. Można je zrobić praktycznie z każdym nadzieniem. Ja zrobiłam trzy nadzienia - rodzynki, cynamon i dżem malinowy. Wszystkie wyszły słodkie i pyszne. Idealny dodatek do kawy lub herbaty. Bułeczki te równie dobrze sprawują się jako niedzielne śniadanie w towarzystwie prawdziwego kakao - nie tego rozpuszczalnego albo kawy zbożowej.
Składniki:
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 10 dkg drożdży
- 15 dkg masła
- ½ l mleka
- 15 dkg cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki zmielonego kardamonu
Nadzienie
- 8 dkg roztopionego masła
- 10 dkg cukru
- 1 - 2 łyżeczki cynamonu
- rodzynki - opcjonalnie
- dżem - opcjonalnie
- 1 jajko
- cukier do posypania
Wykonanie:
- Mleko, masło, cukier sól i kardamon podgrzewać aż masło i cukier się rozpuści. Do ciepłego mleka ale nie gorącego dodać pokruszone drożdże i je rozpuścić.
- Mąkę przesiać przez sito a następnie dodać do niej mleko z drożdżami. Zagnieść ciasto. Im dłużej ciasto jest zagniatane tym lepsze wyjdą bułeczki.
- Zagniecione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na trzy części.
- Każdą porcję ciasta należy cienko rozwałkować na prostokąt.
- Nadzienie cynamonowe: rozwałkowane ciasto posmarować rozpuszczonym masłem a następnie posypać cynamonem i cukrem.
- Nadzienie z rodzynkami: rozwałkowane ciasto posmarować rozpuszczonym masłem a następnie posypać rodzynkami i cukrem.
- Nadzienie z dżemem: rozwałkowane ciasto posmarować dżemem.
- Następnie ciasto trzeba zwinąć w roladę i pokroić na plastry o grubości 3 - 4 cm.
- Ślimaki ułożyć na stolnicy lub od razu na blaszce lub kratce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Wyrośnięte bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
- Piec w temperaturze 200oC aż bułeczki się zarumienią. W zależności od grubości ciastek czas pieczenia może wynieść 15 - 25 minut.
Ślimaczki drożdzowe to mój ulubiony przepis :)
OdpowiedzUsuń