Jednych z moich ulubionych serów jest ser gorgonzola. Jest to ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch, z regionu Lombardia. Ser ten należy do serów, które nie pachną zbyt dobrze, zwłaszcza gdy się je przyrządza na ciepło, więc trzeba się liczyć z tym, że zapach sosu w trakcie przygotowania może się nie podobać niektórym domownikom.
Ale co jest najważniejsze - spaghetti z sosem z gorgonzoli jest naprawdę rewelacyjne. Każdy kto lubi pleśniowe sery powinien takie spaghetti wypróbować.
Składniki:
- 500g makaronu spaghetti
- 150g - 200g sera gorgondzola
- 1,5 łyżki masła
- 1 szklanka śmietany 12%
- 6 listków szałwi lub 2 łyżeczki suszonej szałwi
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu
- 1 łyżka koniaku lub brandy
- sól, pieprz - w razie potrzeby
- Makaron ugotować w osolonej wodzie.
- Ser pokroić w niedużą kostkę. Dodać masło, śmietanę, szałwię i zielony pieprz. Całość podgrzewać na małym ogniu do momentu aż ser się rozpuści.
- Dodać koniak lub brandy i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Ja już nie dodaje tych przypraw bo ser jest wystarczająca słony.
- Do sosu dodać odcedzony makaron i całość wymieszać.
- I gotowe, makaron można podawać udekorowany listkiem bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz