sobota, 8 lutego 2014

Spaghetti z gorgonzolą


Jednych z moich ulubionych serów jest ser gorgonzola. Jest to ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch, z regionu Lombardia. Ser ten należy do serów, które nie pachną zbyt dobrze, zwłaszcza gdy się je przyrządza na ciepło, więc trzeba się liczyć z tym, że zapach sosu w trakcie przygotowania może się nie podobać niektórym domownikom.
Ale co jest najważniejsze - spaghetti z sosem z gorgonzoli jest naprawdę rewelacyjne. Każdy kto lubi pleśniowe sery powinien takie spaghetti wypróbować.

Składniki:
  • 500g makaronu spaghetti
  • 150g - 200g sera gorgondzola
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 6 listków szałwi lub 2 łyżeczki suszonej szałwi
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu
  • 1 łyżka koniaku lub brandy
  • sól, pieprz - w razie potrzeby
Wykonanie:
  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie.
  2. Ser pokroić w niedużą kostkę. Dodać masło, śmietanę, szałwię i zielony pieprz. Całość podgrzewać na małym ogniu do momentu aż ser się rozpuści.
  3. Dodać koniak lub brandy i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Ja już nie dodaje tych przypraw bo ser jest wystarczająca słony.
  4. Do sosu dodać odcedzony makaron i całość wymieszać.
  5. I gotowe, makaron można podawać udekorowany listkiem bazylii.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print