czwartek, 27 lutego 2014

Budyniowe pączki


Kolejny przepis z serii Tata Gotuje. Tym razem mój mąż, korzystając z okazji, że mamy Tłusty Czwartek postanowił usmażyć pączki. Przepis dostaliśmy od mojej mamy. Pączki zdecydowanie się udały, wyszły lekkie, pyszne i na pewno warte polecenia.

Składniki:
  • ½ kg mąki krupczatki
  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • ½ l mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 9 żółtek
  • ½ szklanki cukru
  • ½ kostki masła
  • 1 kieliszek wódki
Zaczyn:
  • 10 dkg drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ szklanki mleka

Wykonanie:
  1. Budyń z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej ugotować w ½ l mleka. Wystudzić pod przykryciem.
  2. Żółtka ubić z cukrem, masło rozpuścić.
  3. Przygotować zaczyn: mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże i cukier.
  4. Obie mąki przesiać przez sito, dodać budyń, żółtka, masło, wódkę i zaczyn. Wyrobić ciasto i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  5. Gdy ciasto wyrośnie ponownie go zanieść i jeszcze raz zostawić by wyrosło.
  6. Z ciasta formować niewielkie kulki i układać na stolicy żeby wyrosły. UWAGA pączki mogą nawet podwoić swoją objętość. Ciasto jest dość klejące więc można nabierać porcje ciasta łyżką zamoczoną w zimnej wodzie, a ręce albo oprószyć mąką albo zwilżyć zimną wodą.
  7. Rozgrzać olej lub smalec. Smażyć pączki po obu stronach tak by były brązowe. Długość smażenia zależy od wielkości pączków.
  8. Jak pączki wystygną można je nadziać marmoladą lub dżemem i poruszyć cukrem pudrem.




1 komentarz:

Print