Święta Wielkanocne nie mogą się obyć bez Baby. W zeszłym roku zachęcałam do upieczenia Dziada, w tym natomiast podaje przepis na pyszną babkę piaskową. Przepis prosty, a rezultat rewelacyjny. Babka piaskowa należy do ciast, które jak już się na nie skusi to nie można przestać je jeść. Naprawdę polecam wszystkim.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę.
- Miękkie masło rozetrzeć z żółtkami za pomocą miksera, a następnie dodać cukier i ubić na gładką masę.
- Mąki przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać mąkę do wcześniej ubitej masy cały czas miksując.
- Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
- Formę dokładnie wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy.
- Piec w temperaturze 170oC przez 50 minut. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. jeśli patyczek będzie mokry piec jeszcze przez kilka minut.
- UWAGA babę należy studzić w formie, żeby nie opadła.
Ale wyrosła! :)
OdpowiedzUsuń