środa, 27 marca 2013

Dziad



Dziad to drożdżowe ciasto w ogromną ilością bakalii. Po przekrojeniu go bakalie się wysypują ze środka ciasta. Na tegoroczną Wielkanoc proponuję upiec Dziada zamiast popularnej Baby.


Składniki:
  • 700 g mąki
  • 70 g drożdży
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 i ⅓ szklanki mleka
  • Nadzienie:
  • 200 g suszonych śliwek
  • 150 g rodzynek
  • 150 g orzechów
  • 100 g suszonych moreli
  • 1 - 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g daktyli
  • według uznania migdały i inne bakalie

Wykonanie:
  1. Masło rozpuścić.
  2. Jajka i żółtka ubić z połową cukru na gęstą śmietanę.
  3. Mąkę przesiać przez sito.
  4. Mleko zagrzać z resztą cukru. Mleko ma być ciepłe ale nie może być gorące. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże.
  5. Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto jest dość rzadkie.
  6. Bakalie posiekać.
  7. Do wysmarowanej tłuszczem formy wkładać warstwami ciasto na przemian z bakaliami. Pierwsza i ostatnia warstwa powinna być z ciasta.
  8. Odstawić, aby wyrosło. Piec około 50 minut w temperaturze 160oC.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print