Dziad to drożdżowe ciasto w ogromną ilością bakalii. Po przekrojeniu go bakalie się wysypują ze środka ciasta. Na tegoroczną Wielkanoc proponuję upiec Dziada zamiast popularnej Baby.
Składniki:
- 700 g mąki
- 70 g drożdży
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1 i ⅓ szklanki mleka
- Nadzienie:
- 200 g suszonych śliwek
- 150 g rodzynek
- 150 g orzechów
- 100 g suszonych moreli
- 1 - 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g daktyli
- według uznania migdały i inne bakalie
Wykonanie:
- Masło rozpuścić.
- Jajka i żółtka ubić z połową cukru na gęstą śmietanę.
- Mąkę przesiać przez sito.
- Mleko zagrzać z resztą cukru. Mleko ma być ciepłe ale nie może być gorące. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże.
- Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto jest dość rzadkie.
- Bakalie posiekać.
- Do wysmarowanej tłuszczem formy wkładać warstwami ciasto na przemian z bakaliami. Pierwsza i ostatnia warstwa powinna być z ciasta.
- Odstawić, aby wyrosło. Piec około 50 minut w temperaturze 160oC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz