Mazurek ten jest bardzo czekoladowy ale niezbyt słodki. Ciasto to jest bardzo proste w wykonaniu. Gorzka czekolada w polewie świetnie pasuje do słodkich kandyzowanch pomarańczy. Jeśli chcemy aby to ciasto było bardzo słodkie trzeba dodać cukru do polewy. Przepis podany do upieczenia mazurka w blaszce 21x26 cm.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 - 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
- 50 g masła
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady deserowej
- 100 g śmietany 30%
Wykonanie:
- Mąkę i cukier przesiać przez sito, dodać kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
- Dodać chłodne masło wyciągnięte około 15 minut wcześniej z lodówki, posiekać i rozetrzeć palcami z mąką.
- Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min.
- Ciasto rozwałkować na placek większy od wielkości formy. Placek przyciąć do wymiarów formy, przełożyć do formy.
- Z resztek ciasta uformować kulki i ozdobić brzeg ciasta.
- Ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np. fasolą), Piec ok. 15 minut w temperaturze 180oC.
- Zdjąść obciążenie i piec jeszcze przez około 15 minut.
- Ciasto ostudzić.
- Przygotować polewę. Masło, śmietanę, połamaną na kawałki czekoladę włożyć do metalowej miski. Miskę położyć na garnek z wodą i podgrzewać aż czekolada się rozpuści mieszając od czasu do czasu.
- Polewę wylać na ciasto, zostawić by trochę stężała.
- na wierzch ciasta ułożyć plastry pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz