wtorek, 26 marca 2013

Mazurek Czekoladowy



Mazurek ten jest bardzo czekoladowy ale niezbyt słodki. Ciasto to jest bardzo proste w wykonaniu. Gorzka czekolada w polewie świetnie pasuje do słodkich kandyzowanch pomarańczy. Jeśli chcemy aby to ciasto było bardzo słodkie trzeba dodać cukru do polewy. Przepis podany do upieczenia mazurka w blaszce 21x26 cm.



Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 - 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

Wykonanie:
  1. Mąkę i cukier przesiać przez sito, dodać kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
  2. Dodać chłodne masło wyciągnięte około 15 minut wcześniej z lodówki, posiekać i rozetrzeć palcami z mąką.
  3. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min.
  4. Ciasto rozwałkować na placek większy od wielkości formy. Placek przyciąć do wymiarów formy, przełożyć do formy.
  5. Z resztek ciasta uformować kulki i ozdobić brzeg ciasta.
  6. Ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np. fasolą), Piec ok. 15 minut w temperaturze 180oC.
  7. Zdjąść obciążenie i piec jeszcze przez około 15 minut.
  8. Ciasto ostudzić.
  9. Przygotować polewę. Masło, śmietanę, połamaną na kawałki czekoladę włożyć do metalowej miski. Miskę położyć na garnek z wodą i podgrzewać aż czekolada się rozpuści mieszając od czasu do czasu.
  10. Polewę wylać na ciasto, zostawić by trochę stężała.
  11. na wierzch ciasta ułożyć plastry pomarańczy.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print