sobota, 2 marca 2013

Sos Jogurtowo – Koperkowy z Czosnkiem



Sos ten nie jest sosem skomplikowanym ale za to bardzo dobrym. Pasuje doskonale do ryb, wędlin albo do ziemniaków. Dobrze jest go przygotować kilka godzin przed podaniem, ponieważ przez ten czas jogurt rewelacyjnie przejmuje smak czosnku. Poza tym ostrość czosnku jest odczuwalna jakiś czas po wykonaniu sosu a nie od samego początku.


Składniki:
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • biały pieprz
Wykonanie:
  1. Czosnek zmiażdżyć lub bardzo drobno posiekać.
  2. Koperek posiekać.
  3. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  4. Odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print