sobota, 16 marca 2013

Kakaowo Ziemniaczane Jajka


Na ten deser w trochę innej postaci trafiłam przypadkiem. Połączenie ziemniaków i kakao wydało mi się troszeczkę dziwne, więc postanowiłam spróbować. Rezultat okazał się ciekawy, na pewno warto było spróbować.


Składniki:

  • 200 g ziemniaków
  • szklanka wiórków kokosowych
  • szklanka cukru pudru
  • ⅓ szklanki kakao
  • 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, gdy trochę ostygną obrać i przecisnąć przez praskę.
  2. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.
  3. Do wystudzonych ziemniaków dodać cukier, kakao, wiórki kokosowe i sok z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Odstawić na około 10 minut.
  5. Uformować niewielkie jajka. Można je obtoczyć w wiórkach kokosowych.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print