środa, 20 marca 2013

Baba Ziemniaczana



Baba ziemniaczana jest świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Można ją podawać ze śmietaną, ulubionym sosem lub po prostu samą. Wymaga trochę pracy ponieważ trzeba zetrzeć ziemniaki, ale warto. To proste i bardzo dobre danie.

Składniki:
  • 1,5  kg ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku może być dodatkowo zapażony
  • 2 duże cebule
  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
  1. Boczek i 1 cebule pokroić w kostkę, cebulę zeszklić, dodać boczek i smażyć aż się zarumieni, ostudzić.
  2. Ziemniaki i 1 cebulę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, odcisnąć nadmiar wody. mnie ziemniaki ściemniały ale nie należy się tym zbytnio przejmować.
  3. Do ziemniaków dodać sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, jajka i boczek, doprawić pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Formę lub keksówkę wysmarować masłem, przełożyć przygotowaną masę i piec na złoty kolor przez około 1 - 1,5 godziny w temperaturze 180oC.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print