Puszysta, kwaśna i zarazem słodka babka. Rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnych Bab a przy tym bardzo szybka do przygotowania i upieczenia. Do upieczenia jej najlepsza jest forma silikonowa. Jeśli mamy formę metalową to trzeba ją dokładnie wysmarować masłem i obsypać tartą bułką. Ja miałam właśnie taką tradycyjną metalową foremkę i Babka przywarła mi do jej brzegów i wyszła trochę obszarpana, ale to mało ważne bo i tak smakowała rewelacyjnie.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kiśli cytrynowych (4 opakowania po 40g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Formę do pieczenia dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
- Jajka ubić z cukrem na gęstą i puszystą pianę.
- Do ubitych jajek dodać kisiel z proszkiem do pieczenia, ubijać aż wszystko się połączy na gładką masę.
- Ciasto przelać do formy.
- Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180oC piec przez około 30 minut, uważać by nie przypalić ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz