Przepis ten to kolejny przepis dedykowany Adamowi. Kotleciki ziemniaczane z sezamem można wykonać z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia lub z ziemniaków ugotowanych w mundurkach specjalnie do tego dania. Są one pyszne, proste i łatwe.
Składniki:
- ½ kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 6 łyżek ziaren sezamu
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
- Do zimnych ziemniaków dodać jajko, obie mąki, jajko, 4 łyżki sezamu, doprawić solą i pieprzem i wymieszać wszystkie składniki jednocześnie zagniatając ciasto.
- 2 łyżki sezamu wymieszać z 2 łyżkami bułki tartej.
- Wilgotnymi rękami formować niewielkie kotleciki, a następnie obtoczyć je ze wszystkich stron w bułce z sezamem.
- Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
- Podawać np. z sosem jogurtowo – szczypiorkowym lub sosem grzybowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz