sobota, 2 marca 2013

Kotleciki Ziemniaczane z Sezamem



Przepis ten to kolejny przepis dedykowany Adamowi. Kotleciki ziemniaczane z sezamem można wykonać z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia lub z ziemniaków ugotowanych w mundurkach specjalnie do tego dania. Są one pyszne, proste i łatwe.


Składniki:
  • ½ kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 6 łyżek ziaren sezamu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Wykonanie:
  1. Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  2. Do zimnych ziemniaków dodać jajko, obie mąki, jajko, 4 łyżki sezamu, doprawić solą i pieprzem i wymieszać wszystkie składniki jednocześnie zagniatając ciasto.
  3. 2 łyżki sezamu wymieszać z 2 łyżkami bułki tartej.
  4. Wilgotnymi rękami formować niewielkie kotleciki, a następnie obtoczyć je ze wszystkich stron w bułce z sezamem.
  5. Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
  6. Podawać np. z sosem jogurtowo – szczypiorkowym lub sosem grzybowym.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print