Sos grzybowy to rewelacyjny dodatek do mięs, ryb lub
makaronów. Można wykorzystać grzyby świeże w sezonie, suszone lub mrożone poza
sezonem. Ja w podanym niżej przepisie wykorzystuje grzyby mrożone. Mięta użyta
w przepisie sprawia, że grzyby smakują jeszcze bardziej intensywnie.
Składniki:
- ulubione grzyby
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- szczypta mięty
- śmietana
Przygotowanie:
- Jeśli wykorzystujemy grzyby suszone, namoczyć je dzień wcześniej.
- Grzyby przełożyć do garnka, dolać wody (nie zbyt wiele ponieważ sos z dużą ilością grzybów jest lepszy), dodać przyprawy i doprowadzić do wrzenia.
- Gotować aż grzyby zmiękną ewentualnie dolewając wodę jeśli zbyt wiele jej wyparuje. Od czasu do czasu grzyby należy mieszać żeby nie przywarły do dna garnka.
- Zmniejszyć płomień na minimum, śmietanę wymieszać, przełożyć 2 – 3 łyżki śmietany do słoika, dodać niewielką chochelkę sosu do śmietany, zakręcić słoik i energicznie nim potrzepać, żeby dobrze wymieszać składniki.
- Powoli przelewamy sos z śmietaną do sosu w garnku cały czas mieszając.
- Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze kilka minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz