środa, 13 lutego 2013

Sos Grzybowy



Sos grzybowy to rewelacyjny dodatek do mięs, ryb lub makaronów. Można wykorzystać grzyby świeże w sezonie, suszone lub mrożone poza sezonem. Ja w podanym niżej przepisie wykorzystuje grzyby mrożone. Mięta użyta w przepisie sprawia, że grzyby smakują jeszcze bardziej intensywnie.


Składniki:
  • ulubione grzyby
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • szczypta mięty
  • śmietana


Przygotowanie:
  1. Jeśli wykorzystujemy grzyby suszone, namoczyć je dzień wcześniej.
  2. Grzyby przełożyć do garnka, dolać wody (nie zbyt wiele ponieważ sos z dużą ilością grzybów jest lepszy), dodać przyprawy i doprowadzić do wrzenia.
  3. Gotować aż grzyby zmiękną ewentualnie dolewając wodę jeśli zbyt wiele jej wyparuje. Od czasu do czasu grzyby należy mieszać żeby nie przywarły do dna garnka.
  4. Zmniejszyć płomień na minimum, śmietanę wymieszać, przełożyć 2 – 3 łyżki śmietany do słoika, dodać niewielką chochelkę sosu do śmietany, zakręcić słoik i energicznie nim potrzepać, żeby dobrze wymieszać składniki.
  5. Powoli przelewamy sos z śmietaną do sosu w garnku cały czas mieszając.
  6. Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze kilka minut.

  
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print