piątek, 22 lutego 2013

Naleśniki Nadziewane Gotowanym Mięsem i Warzywami



Często zostają nam warzywa i mięso z rosołu lub wywaru który wykorzystujemy go barszczu czy gotowania. Zamiast to wyrzucać można przygotować naleśniki faszerowane gotowanym mięsem i warzywami. Ja wykorzystuje warzywa i mięso królika na których gotowałam barszcz czerwony.


Składniki na około 8 dużych naleśników:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • szczypta solio
  • szczypta cukru
Pozostałe składniki:
  • ugotowane warzywa – marchewka, pietruszka, seler, burak
  • ugotowane mięso np. królik
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • Pieprz
  • Ser żółty do posypania naleśników
  • oliwa
Wykonanie naleśników:
  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę składników i dokładnie zmiksować żeby nie było grudek.
  2. Tak przygotowane ciasto odstawić na około 30 minut.
  3. Jeszcze raz przemieszać żeby nie było grudek.
  4. Rozgrzać patelnię którą można posmarować cienko oliwą.
  5. Chochlą nalewać ciasto na środek patelni jednocześnie przechylając patelnie tak by równomiernie rozprowadzić ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać mleka i dokładnie wymieszać, jeśli natomiast zbyt rzadkie dodać mąki. Na patelni ciasto powinno być rozprowadzone cienką warstwą.
  6. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Prawdopodobnie pierwszy naleśnik nie wyjdzie, więc nie należy się tym przejmować.
  7. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta na patelnię można ją natrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym olejem.
Wykonanie nadzienia:
  1. Warzywa i mięso pokroić w kostkę
  2. Śmietanę wymieszać i przełożyć do miseczki.
  3. Do śmietany dodać jajko i doprawić pieprzem. Całość dokładnie wymieszać na gładką masę.
  4. Dodać śmietanę z jajkiem do warzyw z mięsem i całość wymieszać.
Wykonanie nadziewanych naleśników:
  1. Naleśniki rozłożyć na płaskiej powierzchni.
  2. Na środek naleśnika nałożyć równomiernie farsz.
  3. Zawinąć przeciwległe boki naleśnika i zwinąć go jak roladę.
  4. Naleśniki ułożyć w nasmarowanej oliwą formie i posypać serem.
  5. Zapiekać w temperaturze 180oC przez około 30 minut.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print