Często zostają nam warzywa i mięso z rosołu lub wywaru
który wykorzystujemy go barszczu czy gotowania. Zamiast to wyrzucać można
przygotować naleśniki faszerowane gotowanym mięsem i warzywami. Ja wykorzystuje
warzywa i mięso królika na których gotowałam barszcz czerwony.
Składniki na około 8 dużych naleśników:
- 1,5 szklanki mąki
- 2,5 szklanki mleka
- 2 łyżki oliwy
- 2 jajka
- szczypta solio
- szczypta cukru
- ugotowane warzywa – marchewka, pietruszka, seler, burak
- ugotowane mięso np. królik
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany
- Pieprz
- Ser żółty do posypania naleśników
- oliwa
Wykonanie naleśników:
- Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę składników i dokładnie zmiksować żeby nie było grudek.
- Tak przygotowane ciasto odstawić na około 30 minut.
- Jeszcze raz przemieszać żeby nie było grudek.
- Rozgrzać patelnię którą można posmarować cienko oliwą.
- Chochlą nalewać ciasto na środek patelni jednocześnie przechylając patelnie tak by równomiernie rozprowadzić ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać mleka i dokładnie wymieszać, jeśli natomiast zbyt rzadkie dodać mąki. Na patelni ciasto powinno być rozprowadzone cienką warstwą.
- Smażyć z obu stron na złoty kolor. Prawdopodobnie pierwszy naleśnik nie wyjdzie, więc nie należy się tym przejmować.
- Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta na patelnię można ją natrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym olejem.
Wykonanie nadzienia:
- Warzywa i mięso pokroić w kostkę
- Śmietanę wymieszać i przełożyć do miseczki.
- Do śmietany dodać jajko i doprawić pieprzem. Całość dokładnie wymieszać na gładką masę.
- Dodać śmietanę z jajkiem do warzyw z mięsem i całość wymieszać.
Wykonanie nadziewanych naleśników:
- Naleśniki rozłożyć na płaskiej powierzchni.
- Na środek naleśnika nałożyć równomiernie farsz.
- Zawinąć przeciwległe boki naleśnika i zwinąć go jak roladę.
- Naleśniki ułożyć w nasmarowanej oliwą formie i posypać serem.
- Zapiekać w temperaturze 180oC przez około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz