poniedziałek, 25 lutego 2013

Ciasto Zebra


Ciasto Zebra to popularna, szybka i bardzo łatwa babka, które zawsze się udaje. Jest ona bardzo pyszna i  świetnie nadaje się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty.  Składniki potrzebne na wykonanie zebry są podstawowymi produktami, które znajdują się w każdym domu, dzięki czemu w każdej chwili jak tylko najdzie nas ochota możemy je przygotować bez wcześniejszych przygotowań.


Składniki:
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka oranżady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki
Przygotowanie:
  1. Jajka zmiksować z cukrem.
  2. Dodać olej, mąkę, oranżadę, proszek do pieczenia, całość zmiksować.
  3. Ciasto podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej trzy łyżki mąki, wymieszać dokładnie obie porcje ciasta.
  4. Foremkę na ciasto lub tortownicę wysmarować masłem.
  5. Na środek formy wylewać na przemian po 2 łyżki ciasta ciemnego i jasnego, aż do wykorzystania całości obu mas. Czynność tą wykonać dość szybko.
  6. Ostrożnie przełożyć formę do piekarnika do temperatury 180oC i piec przez około 40 – 45 minut.
  7. Jak ciasto ostygnie wyciągnąć go z formy i oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print