Aromatyczna pierś z indyka to danie które do zrobienia nie wymaga wiele składników. Podstawą są tutaj przyprawy, które czynią cuda z każdą potrawą. Warto zawsze mieć w spiżarce puszkę pomidorów a w zamrażarce po porcjowaną pierś z indyka. Dzięki temu jeśli nie mamy pomysłu na obiad albo jeśli nie możemy wyjść po zakupy, zawsze możemy przyrządzić szybkie i smaczne danie z kilku tylko składników.
Składniki:
- pierś indyka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka kolendru
- 1 łyżeczka imbiru
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 goździki
- pół łyżeczki sproszkowanej chili
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki kardamonu
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
- Cebule pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek zmiażdżyć.
- Wszystkie przyprawy poza solą zmiażdżyć w moździerzu na proszek.
- Zeszklić cebule na oliwie, dodać czosnek i przyprawy, chwilę podsmażyć.
- Na cebule położyć indyka i podsmażyć ze wszystkich stron.
- Dodać pomidory i dusić całość przez około 40 minut.
- Wyciągnąć indyka, pokroić w plastry i podawać z dowolnym dodatkiem i sosem w którym się dusił indyk.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz