poniedziałek, 4 lutego 2013

Aromatyczna Pierś z Indyka


Aromatyczna pierś z indyka to danie które do zrobienia nie wymaga wiele składników. Podstawą są tutaj przyprawy, które czynią cuda z każdą potrawą. Warto zawsze mieć w spiżarce puszkę pomidorów a w zamrażarce po porcjowaną pierś z indyka. Dzięki temu jeśli nie mamy pomysłu na obiad albo jeśli nie możemy wyjść po zakupy, zawsze możemy przyrządzić szybkie i smaczne danie z kilku tylko składników.



Składniki:

  • pierś indyka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka kolendru
  • 1 łyżeczka imbiru
  • pół łyżeczki cynamonu 
  • 2 goździki
  • pół łyżeczki sproszkowanej chili
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól 
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebule pokroić w drobną kostkę.
  2. Czosnek zmiażdżyć.
  3. Wszystkie przyprawy poza solą zmiażdżyć w moździerzu na proszek.
  4. Zeszklić cebule na oliwie, dodać czosnek i przyprawy, chwilę podsmażyć.
  5. Na cebule położyć indyka i podsmażyć ze wszystkich stron.
  6. Dodać pomidory i dusić całość przez około 40 minut.
  7. Wyciągnąć indyka, pokroić w plastry i podawać z dowolnym dodatkiem i sosem w którym się dusił indyk.

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print