środa, 13 lutego 2013

Ziemniaczane Kulki


Kulki ziemniaczane to dość pracochłonny ale za to pyszny dodatek do mięsa albo ryby. Można je jeść również jako samodzielne danie z dowolnym sosem np. grzybowym. Trzeba się trochę napracować wykonując kulki ale naprawdę warto poświęcić na nie trochę czasu. Co ważne to wykorzystuje się do nich ugotowane ziemniaki, więc można dzień wcześniej ugotować ich więcej, lub wykorzystać te które zostały nam z obiadu z dnia poprzedniego. W podanym poniżej przepisie wykorzystuję dużo ziół. Można je oczywiście zmieniać według własnego uznania.


Składniki:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka czubricy
  • 1 łyżka suszonych liści kolendry
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać  lub wykorzystać ziemniaki które nam zostały z poprzedniego dnia.
  2. Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub rozdrobnić widelcem.
  3. Do tak przygotowanych ziemniaków dodać jajko, mąkę i przyprawy, doprawić solą i pieprzem. Przy dodawaniu soli trzeba wziąć pod uwagę czy ziemniaki które mamy przygotowane są już posolone np. podczas gotowania. Wyrobić ciasto.
  4. Wilgotnymi rękami uformować z ziemniaków niewielkie kulki i obtoczyć je w bułce tartej. Trzeba pamiętać żeby kulki były niewielkie ponieważ jeśli będą za duże to nie uda nam się je usmażyć i będą surowe w środku.
  5. Smażyć po kilka na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Ważne żeby nie wkładać zbyt wiele kulek naraz by nie oziębić za bardzo oleju.
  6. Usmażone kulki wyłożyć na papierowy ręcznik i gotowe.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print