Dorada jest niesamowitą rybą, rewelacyjną pod każdą
postacią. Upieczenie jej zamkniętej w foli jeszcze bardziej wydobywa jej smak.
Gdy jest gotowa i rozkładamy folię wydobywa się niesamowity zapach. Po prostu
palce lizać.
Składniki:
- 2 całe świeże Dorady
- sól
- pieprz
- masło
- 4 plasterki cytryny
- Z ryb zeskrobać łuski, odciąć boczne płetwy, wypatroszyć, usunąć oczy i skrzela. Następnie dokładnie umyć ryby.
- Osuszyć ryby ręcznikiem papierowym.
- Rozłożyć folię aluminiową błyszczącą stroną do góry i posmarować miejsce w którym będzie położona ryba masłem. Uwaga! każdą rybę pieczemy w osobnej foli.
- Ryby natrzeć z obu stron i w środku solą o pieprzem.
- Ułożyć rybę na foli, włożyć do środka 2 plasterki cytryny i kawałek masła.
- Ułożyć kawałki masła na rybie.
- Zawinąć rybę w folię dokładnie zawijając brzegi.
- Piec w temperaturze 180oC przez około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz