sobota, 23 lutego 2013

Dorada Pieczona w Foli



Dorada jest niesamowitą rybą, rewelacyjną pod każdą postacią. Upieczenie jej zamkniętej w foli jeszcze bardziej wydobywa jej smak. Gdy jest gotowa i rozkładamy folię wydobywa się niesamowity zapach. Po prostu palce lizać.


Składniki:
  • 2 całe świeże Dorady
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • 4 plasterki cytryny
Wykonanie:
  1. Z ryb zeskrobać łuski, odciąć boczne płetwy, wypatroszyć, usunąć oczy i skrzela. Następnie dokładnie umyć ryby.
  2. Osuszyć ryby ręcznikiem papierowym.
  3. Rozłożyć folię aluminiową błyszczącą stroną do góry i posmarować miejsce w którym będzie położona ryba masłem. Uwaga!  każdą rybę pieczemy w osobnej foli.
  4. Ryby natrzeć z obu stron i w środku solą o pieprzem.
  5. Ułożyć rybę na foli, włożyć do środka 2 plasterki cytryny i kawałek masła.
  6. Ułożyć kawałki masła na rybie.
  7. Zawinąć rybę w folię dokładnie zawijając brzegi.
  8. Piec w temperaturze 180oC przez około 40 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print