Niezawodne placki ziemniaczane z sosem, gulaszem,
śmietaną lub same. Żeby je zrobić nie potrzeba wiele czasu. Robi się je rzadko
z prostego powodu, trzeba zetrzeć ziemniaki na tarce. Ale przecież prawie w
każdym domu zajdzie się blender albo inne urządzenie które ułatwi nam pracę.
Placki ziemniaczane są pyszne i warto od czasu do czasu je zrobić.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- ½ średniej cebuli
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- 3 łyżki maki pszennej
- sól
- pieprz
- Ziemniaki obrać, zetrzeć i zostawić na pół godziny lub godzinę żeby puściły sok.
- Cebulę drobno pokroić, czosnek zmiażdżyć, cebulę i czosnek podsmażyć do miękkości.
- Odlać sok z ziemniaków, dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
- Na patelni zagrzać olej, gdy już będzie gorący kłaść przygotowane ciasto na patelnię formując placuszki. Olej jest dobrze rozgrzane jeśli skwierczy gdy kładziemy na niego ciasto.
- Smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu kłaść na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz