środa, 13 lutego 2013

Placki Ziemniaczane


Niezawodne placki ziemniaczane z sosem, gulaszem, śmietaną lub same. Żeby je zrobić nie potrzeba wiele czasu. Robi się je rzadko z prostego powodu, trzeba zetrzeć ziemniaki na tarce. Ale przecież prawie w każdym domu zajdzie się blender albo inne urządzenie które ułatwi nam pracę. Placki ziemniaczane są pyszne i warto od czasu do czasu je zrobić.


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • ½ średniej cebuli
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki maki pszennej
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obrać, zetrzeć i zostawić na pół godziny lub godzinę żeby puściły sok.
  2. Cebulę drobno pokroić, czosnek zmiażdżyć, cebulę i czosnek podsmażyć do miękkości.
  3. Odlać sok z ziemniaków, dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
  4. Na patelni zagrzać olej, gdy już będzie gorący kłaść przygotowane ciasto na patelnię formując placuszki. Olej jest dobrze rozgrzane jeśli skwierczy gdy kładziemy na niego ciasto.
  5. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  6. Po usmażeniu kłaść na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print