Drożdżowe placuszki z pieczarkami są bardzo łatwe w
wykonaniu. Świetnie nadają się do czerwonego barszczu lub jako przekąska np. do
piwa czy na przyjęcie.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
- 4 dag drożdży
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- 0,5 kg pieczarek
- średnia cebula
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
- Pieczarki obrać, pokroić w plastry.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Na oliwie zeszklić cebulę, dodać pieczarki doprawić solą i pieprzem i smażyć aż cała woda odparuje.
2. Przygotować ciasto:
- Mleko podgrzać. Uwaga mleko musi być ciepłe ale nie może być gorące.
- Drożdże rozmieszać z cukrem, mlekiem i 2 łyżkami mąki, zostawić na około 5 minut aż trochę wyrosną.
- Masło roztopić ostudzić aby było ciepłe lecz nie gorące.
- Mąkę przesiać przez sito, dodać do niej sól, jajka, mleko i drożdże. Wyrobić gładkie ciasto, zostawić do wyrośnięcia.
3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je,
podzielić na prostokąty.
4. Każdy prostokąt położyć na blasze do pieczenia nie za
blisko siebie ponieważ ciasto jeszcze urośnie.
5. Na każdy prostokąt ciasta nakładać przygotowane wcześniej
pieczarki. Tak przygotowane ciasto można piec od razu lub zostawić by jeszcze
trochę wyrosło.
6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 ºC ok. 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz