poniedziałek, 18 lutego 2013

Barszcz Czerwony


Barszcz czerwony jest doskonały nie tylko na różnego rodzaju przyjęcia czy święta, ale również na codzienny obiad. Doskonale smakuje z uszkami, muffinami faszerowanymi mięsem, krokietami czy chociażby z placuszkami z pieczarkami. Zakwas na barszcz można zrobić wcześniej i gotowy przechowywać w lodówce tydzień lub dwa aż będzie nam potrzebny.


Składniki:
  • kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję królika z kością
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 2 – 3 niewielkie buraki
  • 4 owoce ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pół łyżki pieprzu w ziarnach
  • 0,5l zakwasu na barszcz
Przygotowanie:
  1. Jeśli mamy mięso bez kości należy wrzucić je na wrzącą wodę (około 3 l), jeśli natomiast mamy kość lub mięso z kością to zalewamy je 3 l wody i doprowadzamy do wrzenia.
  2. Gdy woda zacznie wrzeć dodać przyprawy, warzywa pokrojone na mniejsze kawałki oraz cebulę, którą wcześniej przekrawamy na pół i lekko przypalamy na blaszce lub nad gazem.
  3. Całość gotować co najmniej 2 godziny.
  4. Odcedzić wywar przelewając go przez sito o drobnych oczkach od mięsa, warzyw i przypraw.
  5. Do gorącego wywaru dolać zakwas na barszcz i podgrzewać przez około 30 minut uważając by nie doprowadzić zupy do wrzenia ponieważ straci kolor.
  6. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem. UWAGA jeśli stosujemy pieprz mielony trzeba go dodawać ostrożnie ponieważ sprawia on, że ostrość pojawia się dopiero po pewnym czasie, więc jeśli doprawimy barszcz tak jak nam odpowiada może się okazać że za 30 minut będzie zbyt pikantny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print