niedziela, 17 lutego 2013

Rolada z Ciasta Francuskiego ze Szpinakiem i Łososiem


Szpinak z łososiem zapiekany w cieście francuskim to szybka ale pyszna przystawka. Można do niej wykorzystać mrożony szpinak i gotowe ciasto francuskie co znacznie skraca czas przygotowania i ułatwia przygotowanie składników. Przystawka ta ładnie się prezentuje i jest bardzo dobra.


Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego zwiniętego w rulon
  • Około 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • około 400 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • ¼ opakowania sera feta
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki masła
Przygotowanie:
  1. Jeśli używamy mrożony szpinak wkładamy go do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, jeśli mamy świeży szpinak dodajemy do łyżkę wody i również podgrzewany go na małym ogniu.
  2. Dodajemy masło i gałkę muszkatołową.
  3. Czosnek miażdżymy i dodajemy go do szpinaku.
  4. Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy pokruszony ser feta i śmietanę.
  5. Gotujemy na małym ogniu aż płyn odparuje, zostawiamy by trochę ostygł.
  6. Rozwijamy ciasto francuskie.
  7. Na ciasto nakładamy równomiernie przygotowany szpinak, a następnie plastry łososia.
  8. Tak przygotowane ciasto zwijamy w luźną roladę, żeby ciasto mogło urosnąć również wewnątrz.
  9. Przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy na złoty kolor około 30 – 40 minut w temperaturze 180oC.
  10. Studzimy i zimną roladę kroimy w plastry. Jeżeli wykorzystujemy dużo szpinaku i łososia to rolada pod jego ciężarem może opaść, ale i tak będzie pyszna.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print