Szpinak z łososiem zapiekany w cieście francuskim to
szybka ale pyszna przystawka. Można do niej wykorzystać mrożony szpinak i
gotowe ciasto francuskie co znacznie skraca czas przygotowania i ułatwia
przygotowanie składników. Przystawka ta ładnie się prezentuje i jest bardzo
dobra.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego zwiniętego w rulon
- Około 200 g wędzonego łososia w plastrach
- około 400 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- ¼ opakowania sera feta
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki masła
- Jeśli używamy mrożony szpinak wkładamy go do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, jeśli mamy świeży szpinak dodajemy do łyżkę wody i również podgrzewany go na małym ogniu.
- Dodajemy masło i gałkę muszkatołową.
- Czosnek miażdżymy i dodajemy go do szpinaku.
- Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy pokruszony ser feta i śmietanę.
- Gotujemy na małym ogniu aż płyn odparuje, zostawiamy by trochę ostygł.
- Rozwijamy ciasto francuskie.
- Na ciasto nakładamy równomiernie przygotowany szpinak, a następnie plastry łososia.
- Tak przygotowane ciasto zwijamy w luźną roladę, żeby ciasto mogło urosnąć również wewnątrz.
- Przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy na złoty kolor około 30 – 40 minut w temperaturze 180oC.
- Studzimy i zimną roladę kroimy w plastry. Jeżeli wykorzystujemy dużo szpinaku i łososia to rolada pod jego ciężarem może opaść, ale i tak będzie pyszna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz