środa, 13 lutego 2013

Ciasto z Masą Kajmakowo-Słonecznikową


Rewelacyjne ciasto z prażonym słonecznikiem, słodkie i chrupiące. To ciasto które uzależnia. W skład masy wchodzi nie tylko słonecznik uprażony i obklejony karmelem ale i niesamowita, bardzo słodka masa kajmakowa. Przepyszne polecam wszystkim.

Składniki na biszkopt:
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
 Składniki na polewę:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mleka
 Pozostałe składniki:
  • 1 mleko zagęszczone słodzone w puszce
  • 300g łuskanego słonecznika
  • 150g masła do uprażenia słonecznika
  • ¼ szklanka cukru
  • 200g masła
  • około 200g herbatników
  • ½ szklanki mocnej zimnej herbaty
  • 3 kieliszki wódki
  • powidła śliwkowe
  • migdały w płatkach do dekoracji

Przygotowanie:

1.   Dzień wcześniej przygotować masę kajmakową żeby zdążyła ostygnąć:
  • Puszkę mleka włożyć do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem przez około 2 godziny.
  • Gdy mleko będzie ugotowane nie wyciągać go z wody ale zostawić do wystygnięcia w wodzie najlepiej do następnego dnia.

2.   Upiec biszkopt:
  • Mąkę przesiać przez sito.
  • Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać małymi porcjami cukier puder i miksować dalej aż się dobrze połączy z białkami.
  • Do żółtek dodać proszek do pieczenia i dobrze ubić, następnie dodać ocet i wymieszać.
  • Jak żółtka zbieleją połączyć je z białkami  i mąką delikatnie mieszając. Musi powstać gładka masa.
  • Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piec w temperaturze 200o przez kilkanaście minut, aż biszkopt będzie odstawać od boków blachy.
  • Wystudzić.

3.   Przygotować pestki słonecznika:
  • Słonecznik, ¼ szklankę cukru i 150g masła włożyć do rondla lub na patelnię.
  • Prażyć na małym ogniu, aż słonecznik nie wchłonie całego płynu i pokryje się karmelem.
  • Ostudzić. UWAGA! Tak przygotowany słonecznik jest bardzo gorący.

4.   Przygotować masę:
  • Miękkie masło zmiksować z masą kajmakową.
  • Dodać wystudzony słonecznik i dokładnie wymieszać.

5.   Do zimnej herbaty dodać 1 kieliszek wódki i wymieszać.
6.   Zimny biszkopt nasączyć połową przygotowanej herbaty z wódką.
7.   Do pozostałej herbaty dodać pozostałą wódkę i wymieszać.
8.   Biszkopt posmarować powidłami.
9.   Na biszkopt wyłożyć masę ze słonecznikiem.
10. Na masę ułożyć biszkopty nasączone pozostałą herbatą z wódką.
11. Przygotować polewę:
  • Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, włożyć do metalowej miski, dodać masło i mleko.
  • Miskę położyć na garnek z wodą i podgrzewać aż czekolada się rozpuści mieszając od czasu do czasu.
12. Całość polać polewą, posypać płatkami migdałowymi i gotowe.

Smacznego!

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print