Rewelacyjne ciasto z prażonym słonecznikiem, słodkie i
chrupiące. To ciasto które uzależnia. W skład masy wchodzi nie tylko słonecznik
uprażony i obklejony karmelem ale i niesamowita, bardzo słodka masa kajmakowa.
Przepyszne polecam wszystkim.
Składniki na biszkopt:
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mleka
- 1 mleko zagęszczone słodzone w puszce
- 300g łuskanego słonecznika
- 150g masła do uprażenia słonecznika
- ¼ szklanka cukru
- 200g masła
- około 200g herbatników
- ½ szklanki mocnej zimnej herbaty
- 3 kieliszki wódki
- powidła śliwkowe
- migdały w płatkach do dekoracji
Przygotowanie:
1. Dzień wcześniej przygotować masę kajmakową żeby zdążyła
ostygnąć:
- Puszkę mleka włożyć do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem przez około 2 godziny.
- Gdy mleko będzie ugotowane nie wyciągać go z wody ale zostawić do wystygnięcia w wodzie najlepiej do następnego dnia.
2. Upiec biszkopt:
- Mąkę przesiać przez sito.
- Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać małymi porcjami cukier puder i miksować dalej aż się dobrze połączy z białkami.
- Do żółtek dodać proszek do pieczenia i dobrze ubić, następnie dodać ocet i wymieszać.
- Jak żółtka zbieleją połączyć je z białkami i mąką delikatnie mieszając. Musi powstać gładka masa.
- Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 200o przez kilkanaście minut, aż biszkopt będzie odstawać od boków blachy.
- Wystudzić.
3. Przygotować pestki słonecznika:
- Słonecznik, ¼ szklankę cukru i 150g masła włożyć do rondla lub na patelnię.
- Prażyć na małym ogniu, aż słonecznik nie wchłonie całego płynu i pokryje się karmelem.
- Ostudzić. UWAGA! Tak przygotowany słonecznik jest bardzo gorący.
4. Przygotować masę:
- Miękkie masło zmiksować z masą kajmakową.
- Dodać wystudzony słonecznik i dokładnie wymieszać.
5. Do zimnej herbaty dodać 1 kieliszek wódki i wymieszać.
6. Zimny biszkopt nasączyć połową przygotowanej herbaty z
wódką.
7. Do pozostałej herbaty dodać pozostałą wódkę i wymieszać.
8. Biszkopt posmarować powidłami.
9. Na biszkopt wyłożyć masę ze słonecznikiem.
10. Na masę ułożyć biszkopty nasączone pozostałą herbatą z
wódką.
11. Przygotować polewę:
- Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, włożyć do metalowej miski, dodać masło i mleko.
- Miskę położyć na garnek z wodą i podgrzewać aż czekolada się rozpuści mieszając od czasu do czasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz