Muffiny nadziewane mięsem to rewelacyjny dodatek do czerwonego barszczu i świetna przekąska. To danie urozmaici każde przyjęcie. Mięso w
pikantnym sosie zapieczone w kruchym cieście jest pyszne. Można je przygotować
wcześniej i wstawić do piekarnika tuż przed podaniem. Te muffiny mogą stać się
popisowym daniem każdego kto zechce je wypróbować. W przepisie podano ilości
produktów do upieczenia około 24 muffin.
Składniki na farsz:
- 25 dkg karczku
- 60 dkg szynki wieprzowej
- 1 marchewka
- 3 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka sproszkowanego chili
- 1 – 2 łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- 250 ml bulionu
- 250 ml wytrawnego lub półwytrawnego wina
- sól
- oliwa
Składniki na ciasto:
- 200 g masła wyjętego z lodówki około 15 minut przed wykonaniem ciasta
- 250g mąki pszennej
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
1. Przygotować farsz:
- Mięso oczyścić, pookrawać większe kawałki tłuszczu, pokroić w kostkę wielkości 1 – 2 cm.
- Cebulę pokroić w pióra.
- Marchewkę obrać i pokroić w kostkę mniejszą niż kawałki mięsa.
- Czosnek posiekać.
- Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek, przyprawy i mąkę, wymieszać i smażyć przez chwilę uważając żeby całości nie przypalić.
- Mięso i marchewkę obsmażyć porcjami na oliwie i dodać do cebuli.
- Do tak przygotowanego mięsa dolać bulion i część wina. Resztę wina wlać na patelnię na której było smażone mięso, delikatnie przepłukać i dolać do mięsa z cebulą. Dzięki temu smaki które zostały na patelni trafią do naszego dania.
- Gotować na małym ogniu do momentu aż płyn odparuje i mięso będzie miękkie. Doprawić solą i jeśli potrzeba pieprzem.
- Ostudzić farsz.
2. Przygotować ciasto:
- Mąkę przesiać przez sito, dodać masło i rozetrzeć je z mąką. Masło powinno być wyjęte z lodówki około 15 minut wcześniej. Jeśli masło będzie za miękkie albo za twarde nie połączy się dobrze z mąką.
- Do mąki z masłem dodać śmietanę i szybko wyrobić ciasto. Ciasto zagniatamy tylko do momentu aż wszystkie składniki się połączą, zbyt długie wyrabianie nie służy naszemu ciastu.
- Ciasto schłodzić w lodówce co najmniej przez 1 godzinę.
3. Ciasto cienko rozwałkować na
stolnicy.
4. Wycinać po takie same ilości kół większych od otworów foremek do muffin, oraz wielkości zbliżonych do wielkości otworów foremek. Można do tego wykorzystać na kubek i szklankę.
5. Większymi porcjami ciasta wylepić foremki do muffin, do środka włożyć farsz i zalepić go mniejszymi kołami z ciasta.
6. Piec w temperaturze 200oC przez około 25 minut aż ciastka się zarumienią.
4. Wycinać po takie same ilości kół większych od otworów foremek do muffin, oraz wielkości zbliżonych do wielkości otworów foremek. Można do tego wykorzystać na kubek i szklankę.
5. Większymi porcjami ciasta wylepić foremki do muffin, do środka włożyć farsz i zalepić go mniejszymi kołami z ciasta.
6. Piec w temperaturze 200oC przez około 25 minut aż ciastka się zarumienią.
Smacznego!
Pyyyyszota! Wiem, bo próbowałem :3
OdpowiedzUsuń