środa, 13 lutego 2013

Faworki


Pyszne, chrupiące i uzależniające. Tak chyba można najprościej opisać faworki. Doskonałe nie tylko w karnawale ale i przez cały rok.

Składniki:
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 4 żółtka 
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżki spirytusu lub octu
  • około 1 kg smalcu, frytury lub olej do smażenia
  • cukier puder do posypania faworków
Przygotowanie:
  1. Jajka ubić z cukrem na gęstą pianę.
  2. Mąkę przesiać przez sito, dodać masło i rozetrzeć je z mąką.
  3. Mąkę dodać do jajek i wymieszać.
  4. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto można schłodzić w lodówce żeby się łatwiej wałkowało.
  5. Na desce posypanej mąką rozwałkować kawałek ciasta na cienki kwadrat.
  6. Wyciąć prostokąty o dowolnej wielkości takie jak lubimy.
  7. W środku każdego prostokąta zrobić długie nacięcie.
  8. Chwycić jeden z końców prostokąta i przeciągnąć go przez otwór w środku.
  9. Tłuszcz rozgrzać w dużym płytkim garnku do temperatury około 200oC.
  10. Smażyć po kilka faworków z każdej strony aż zrobią się złociste. Jeśli włożymy za dużo faworków do garnka to za bardzo wychłodzą tłuszcz i będą tłuste.
  11. Odcedzić usmażone faworki i położyć je na papierowym ręczniku.
  12. Gdy wystygną posypać cukrem pudrem.






Smacznego!

1 komentarz:

  1. Całkiem niedawno miałam okazję spróbować:) Pyszne i wciągające! Nie wspomnę o ciekawych kształtach ;) Polecam się nimi zajadać przy dobrej kawce w doborowym towarzystwie :)

    OdpowiedzUsuń

Print