Bardzo proste danie rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno. Ilość przypraw można zmieniać według własnego uznania. Szybko się robi i jest naprawdę pyszne.
Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 1 kg jabłek
- 2 szklanki mleka
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżki masła
- 2 - 3 łyżeczki cynamonu
- 5 goździków
- cukier
Przygotowanie:
- Do wypłukanego ryżu dodać kardamon, łyżkę masła, łyżeczkę cynamonu i goździki. Całość zalać 2 szklankami mleka i 2 szklankami wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu aż ryż się ugotuje i wchłonie cały płyn. Trzeba uważać żeby nie przypalić ryżu. Przed końcem gotowania dodać 2 łyżki cukru i zamieszać. Jak ryż będzie gotowy wyciągnąć wszystkie goździki.
- Jabłka dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce razem ze skórkami.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, nałożyć połowę ryżu, następnie połowę jabłek, na następną warstwę resztę ryżu a na koniec resztę jabłek.
- Całość posypać cynamonem, cukrem i poukładać kawałki masła.
- Piec w temperaturze 180o przez około 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz