niedziela, 3 lutego 2013

Ryż Zapiekany z Jabłkami


Bardzo proste danie rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno. Ilość przypraw można zmieniać według własnego uznania. Szybko się robi i jest naprawdę pyszne.


Składniki:
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 kg jabłek
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 łyżeczki kardamonu 
  • 2 łyżki masła
  • 2 - 3  łyżeczki cynamonu
  • 5 goździków
  • cukier

Przygotowanie:
  1. Do wypłukanego ryżu dodać kardamon, łyżkę masła, łyżeczkę cynamonu i goździki. Całość zalać 2 szklankami mleka i 2 szklankami wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu aż ryż się ugotuje i wchłonie cały płyn. Trzeba uważać żeby nie przypalić ryżu. Przed końcem gotowania dodać 2 łyżki cukru i zamieszać. Jak ryż będzie gotowy wyciągnąć wszystkie goździki.
  2. Jabłka dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce razem ze skórkami.
  3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, nałożyć połowę ryżu, następnie połowę jabłek, na następną warstwę resztę ryżu a na koniec resztę jabłek.
  4. Całość posypać cynamonem, cukrem i poukładać kawałki masła.
  5. Piec w temperaturze 180o przez około 45 minut.
Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print