czwartek, 31 stycznia 2013

Kasza Manna z Karmelem


Kasza manna z karmelem to rewelacyjny indyjski deser poprawiający samopoczucie. Wystarczy odrobina aby zapomnieć o całym świecie i po prostu rozkoszować się jej smakiem. W oryginalnym przepisie było więcej cukru  (300 g) dla mnie jednak było to za dużo. Polecam ją w szczególności na gorąco.


Składniki:
  • 650 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 225 g kaszy manny
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki utartej skórki z pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy

Przygotowanie:
  1. Mleko zagotować.
  2. W średniej wielkości naczyniu stopić cukier uważając by go nie przypalić.
  3. Gdy cukier się za brązowi zmniejszyć ogień i powoli małymi porcjami dolewać mleko. Trzeba to robić ostrożnie i bardzo wolno żeby mleko nie wykipiało. Cukier szybko się skrystalizuje.
  4. Zamieszać mleko i gotować aż cukier się nie rozpuści.
  5. Stopić masło.
  6. Dodać do masła kaszę mannę i smażyć ją co jakiś czas mieszając przez około 15 minut. Gdy kasza zbrązowieje zmniejszyć ogień.
  7. Do mleka z karmelem dodać rodzynki, skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy.
  8. Powoli wlać mleko do kaszy manny.
  9. Zamieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut, aż kasza wchłonie całe mleko. Trzeba uważać, żeby nie przypalić.
  10. Na koniec przemieszać kilka razy żeby równo rozprowadzić rodzynki.
Smacznego!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print