Kasza manna z karmelem to rewelacyjny indyjski deser poprawiający samopoczucie. Wystarczy odrobina aby zapomnieć o całym świecie i po prostu rozkoszować się jej smakiem. W oryginalnym przepisie było więcej cukru (300 g) dla mnie jednak było to za dużo. Polecam ją w szczególności na gorąco.
Składniki:
- 650 ml mleka
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 225 g kaszy manny
- 50 g rodzynek
- 2 łyżki utartej skórki z pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
- Mleko zagotować.
- W średniej wielkości naczyniu stopić cukier uważając by go nie przypalić.
- Gdy cukier się za brązowi zmniejszyć ogień i powoli małymi porcjami dolewać mleko. Trzeba to robić ostrożnie i bardzo wolno żeby mleko nie wykipiało. Cukier szybko się skrystalizuje.
- Zamieszać mleko i gotować aż cukier się nie rozpuści.
- Stopić masło.
- Dodać do masła kaszę mannę i smażyć ją co jakiś czas mieszając przez około 15 minut. Gdy kasza zbrązowieje zmniejszyć ogień.
- Do mleka z karmelem dodać rodzynki, skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy.
- Powoli wlać mleko do kaszy manny.
- Zamieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut, aż kasza wchłonie całe mleko. Trzeba uważać, żeby nie przypalić.
- Na koniec przemieszać kilka razy żeby równo rozprowadzić rodzynki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz