Biała kiełbasa z kiszoną kapustą pieczona przez mojego męża
według jego przepisu. Proste danie, które nie wymaga wiele czasu. Najlepiej
smakuje ona jeśli mamy prawdziwą kiszoną kapustę (nie kwaszoną, którą można
kupić w każdym sklepie) i kiełbasę zrobioną własnoręcznie lub kupioną
bezpośrednio od masarza. Można podawać ją z pieczonymi ziemniakami lub z
chlebem. Polecam wszystkim.
Składniki:
- surowa biała kiełbasa po 1 – 2 szt. na osobę
 - ok. 0,5 kg. kiszonej kapusty
 - 1 duża cebula
 - pieprz
 - czubrica
 - suszone liście kolendry
 - kilka owoców jałowca
 - oliwa
 
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w pióra.
 - Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kiszoną kapustą.
 - Na kapustę ułożyć kiełbasę.
 - Całość posypać pieprzem, czubricą, liśćmi kolendry.
 - Kiełbasę przykryć cebulą, polać odrobiną oliwy i dodać kilka ziaren jałowca.
 - Całość przykryć folią aluminiową lub naczyniem żaroodpornym.
 - Piec w temperaturze 180o przez około 1,5 godziny.
 - Odkryć i piec jeszcze przez 10 – 15 minut.
 
Smacznego!
ale pychotka:) bardzo lubie biala kielbask i myslalm,ze jadlam ja w kazdej postaci, ale mylilam sie, brdzo oryginalny smak. moja ulubiona biala kielbaska jest do kani, wiec moge ja polecic:)
OdpowiedzUsuńco to jest kania?
OdpowiedzUsuńzdaje sie ze taki grzyb... ale moze cos wiecej :D
Usuń