Biała kiełbasa z kiszoną kapustą pieczona przez mojego męża
według jego przepisu. Proste danie, które nie wymaga wiele czasu. Najlepiej
smakuje ona jeśli mamy prawdziwą kiszoną kapustę (nie kwaszoną, którą można
kupić w każdym sklepie) i kiełbasę zrobioną własnoręcznie lub kupioną
bezpośrednio od masarza. Można podawać ją z pieczonymi ziemniakami lub z
chlebem. Polecam wszystkim.
Składniki:
- surowa biała kiełbasa po 1 – 2 szt. na osobę
- ok. 0,5 kg. kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- pieprz
- czubrica
- suszone liście kolendry
- kilka owoców jałowca
- oliwa
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w pióra.
- Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kiszoną kapustą.
- Na kapustę ułożyć kiełbasę.
- Całość posypać pieprzem, czubricą, liśćmi kolendry.
- Kiełbasę przykryć cebulą, polać odrobiną oliwy i dodać kilka ziaren jałowca.
- Całość przykryć folią aluminiową lub naczyniem żaroodpornym.
- Piec w temperaturze 180o przez około 1,5 godziny.
- Odkryć i piec jeszcze przez 10 – 15 minut.
Smacznego!
ale pychotka:) bardzo lubie biala kielbask i myslalm,ze jadlam ja w kazdej postaci, ale mylilam sie, brdzo oryginalny smak. moja ulubiona biala kielbaska jest do kani, wiec moge ja polecic:)
OdpowiedzUsuńco to jest kania?
OdpowiedzUsuńzdaje sie ze taki grzyb... ale moze cos wiecej :D
Usuń