sobota, 26 stycznia 2013

Biała Kiełbasa Pieczona z Kiszoną Kapustą




Biała kiełbasa z kiszoną kapustą pieczona przez mojego męża według jego przepisu. Proste danie, które nie wymaga wiele czasu. Najlepiej smakuje ona jeśli mamy prawdziwą kiszoną kapustę (nie kwaszoną, którą można kupić w każdym sklepie) i kiełbasę zrobioną własnoręcznie lub kupioną bezpośrednio od masarza. Można podawać ją z pieczonymi ziemniakami lub z chlebem. Polecam wszystkim.



Składniki:
  • surowa biała kiełbasa po 1 – 2 szt. na osobę
  • ok. 0,5 kg. kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • pieprz
  • czubrica
  • suszone liście kolendry
  • kilka owoców jałowca
  • oliwa


Przygotowanie:
  1. Cebulę pokroić w pióra.
  2. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kiszoną kapustą.
  3. Na kapustę ułożyć kiełbasę.
  4. Całość posypać pieprzem, czubricą, liśćmi kolendry.
  5. Kiełbasę przykryć cebulą, polać odrobiną oliwy i dodać kilka ziaren jałowca.
  6. Całość przykryć folią aluminiową lub naczyniem żaroodpornym.
  7. Piec w temperaturze 180o przez około 1,5 godziny.
  8. Odkryć i piec jeszcze przez 10 – 15 minut.

Smacznego!






3 komentarze:

  1. ale pychotka:) bardzo lubie biala kielbask i myslalm,ze jadlam ja w kazdej postaci, ale mylilam sie, brdzo oryginalny smak. moja ulubiona biala kielbaska jest do kani, wiec moge ja polecic:)

    OdpowiedzUsuń
  2. co to jest kania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdaje sie ze taki grzyb... ale moze cos wiecej :D

      Usuń

Print