Chleb
na sodzie jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Nie jest to jednak pieczywo,
które możemy kupić w sklepie, smakuje zupełnie inaczej. Trudno opisać jego smak
jednak gdy się go spróbuje to ciężko przestać go podjadać. Chleb ten dobrze się
prezentuje i ma grubą chrupiącą skórkę. Polecam każdemu kto lubi poznawać nowe
smaki.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki sody
- 400 ml maślanki
Przygotowanie:
- Wymieszać ze sobą mąkę, cukier, sól i sodę.
- Dodać maślankę, wymieszać a następnie zagnieść ciasto na stolnicy posypanej mąką tak żeby składniki się połączyły. Jeśli ciasto będzie za suche dodać maślankę. Ciasto będzie kleiste więc warto przed ugniataniem posypać ręce mąką.
- Z ciasta uformować kulę, przełożyć ją na blachę posypaną mąką i naciąć na krzyż.
- Piec w temperaturze 200o przez około 30 - 35 minut.
Smacznego!
Wygląda cudownie! Wykorzystam ten przepis ale nie byłabym sobą jakbym nic od siebie nie dodała więc użyję bezglutenowej mieszanki chlebowej. Oby wyszło.
OdpowiedzUsuń