niedziela, 27 stycznia 2013

Chleb na Sodzie



Chleb na sodzie jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Nie jest to jednak pieczywo, które możemy kupić w sklepie, smakuje zupełnie inaczej. Trudno opisać jego smak jednak gdy się go spróbuje to ciężko przestać go podjadać. Chleb ten dobrze się prezentuje i ma grubą chrupiącą skórkę. Polecam każdemu kto lubi poznawać nowe smaki.  




Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki sody
  • 400 ml maślanki

Przygotowanie:
  1. Wymieszać ze sobą mąkę, cukier, sól i sodę.
  2. Dodać maślankę, wymieszać a następnie zagnieść ciasto na stolnicy posypanej mąką tak żeby składniki się połączyły. Jeśli ciasto będzie za suche dodać maślankę. Ciasto będzie kleiste więc warto przed ugniataniem posypać ręce mąką.
  3. Z ciasta uformować kulę, przełożyć ją na blachę posypaną mąką i naciąć na krzyż.
  4. Piec w temperaturze 200o przez około 30 - 35 minut.


Smacznego!







1 komentarz:

  1. Wygląda cudownie! Wykorzystam ten przepis ale nie byłabym sobą jakbym nic od siebie nie dodała więc użyję bezglutenowej mieszanki chlebowej. Oby wyszło.

    OdpowiedzUsuń

Print