Pieczeń wołowa to kolejne danie które praktycznie robi się
samo i świetnie smakuje. Nadaje się ono zarówno jako danie na gorąco na obiad
jak i na zimno do chleba. Łatwe i pyszne zadowoli nawet najbardziej wybredne
osoby. Pieczeń tą najlepiej przygotowywać w garnku który można wstawić również
do piekarnika (np. garnku żeliwnym).
Składniki:
- wołowina (dowolny kawałek np. karkówka)
- 1 marchewka
- pół selera
- 1 główka czosnku
- 2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
- 2 łyżeczki goździków
- sól
- mielony pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
- Mięso doprawić solą i mielonym pieprzem, zwinąć i związać lub włożyć do siatki do pieczenia.
- Marchewkę i seler pokroić w plastry.
- Czosnek przekroić na pół bez obierania.
- Tak przygotowaną wołowinę obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron.
- Dodać marchewkę, seler, czosnek i przyprawy.
- Całość zalać ciepłą wodą ok. 3 cm. Od dna naczynia i doprowadzić do wrzenia.
- Garnek przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170o.
- Dusić 3 – 4 godzin w między czasie sprawdzając czy jest dość wody i ewentualnie dolewać nową.
Smacznego!
powód, jednostka, ekspresowo, sklep, biznes
OdpowiedzUsuń