piątek, 25 stycznia 2013

Pieczeń Wołowa



Pieczeń wołowa to kolejne danie które praktycznie robi się samo i świetnie smakuje. Nadaje się ono zarówno jako danie na gorąco na obiad jak i na zimno do chleba. Łatwe i pyszne zadowoli nawet najbardziej wybredne osoby. Pieczeń tą najlepiej przygotowywać w garnku który można wstawić również do piekarnika (np. garnku żeliwnym).


Składniki:
  • wołowina (dowolny kawałek np. karkówka)
  • 1 marchewka
  • pół selera
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • 2 łyżeczki goździków
  • sól
  • mielony pieprz
  • oliwa


Przygotowanie:
  1. Mięso doprawić solą i mielonym pieprzem, zwinąć i związać lub włożyć do siatki do pieczenia.
  2. Marchewkę i seler pokroić w plastry.
  3. Czosnek przekroić na pół bez obierania.
  4. Tak przygotowaną wołowinę obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron.
  5. Dodać marchewkę, seler, czosnek i przyprawy.
  6. Całość zalać ciepłą wodą ok. 3 cm. Od dna naczynia i doprowadzić do wrzenia.
  7. Garnek przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170o.
  8. Dusić 3 – 4 godzin w między czasie sprawdzając czy jest dość wody i ewentualnie dolewać nową.

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print