czwartek, 24 stycznia 2013

Wołowina z Sezamem


Polędwica wołowa to jedna z najsmaczniejszych mięs.  Smażenie czy gotowanie wołowiny trwa albo kilka minut albo bardzo długo. Mięso wołowe bardzo szybko mięknie po czym twardnieje i wtedy potrzebuje dużo czasu żeby znowu zmięknąć. Danie zaprezentowane poniżej ładnie wygląda,  jest proste, można je szybko przygotować a co najważniejsze jest bardzo dobre.  Prażony sezam dopełnia smak tego dania.



Składniki:

  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 450 g. polędwicy wołowej
  • 1 zielona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 4  łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki brandy

Przygotowanie:
  1. Czosnek miażdżymy, paprykę oczyszczamy i kroimy na cienkie plasterki, wołowinę kroimy w cienkie paski.
  2. Rozgrzać patelnię z grubym dnem bez dodatku tłuszczu.
  3. Na rozgrzaną patelnię wysypać sezam i smażyć go przez ok. 1-2 minuty mieszając, aż ziarna zaczną brązowieć i wydzielać zapach. Uprażony sezam odstawić.
  4. Rozgrzać oliwę w woku lub na patelni z grubym dnem, dodać mięso i smażyć ok. 2-3 minuty aż mięso zmieni kolor.
  5. Dodać paprykę, czosnek, sos sojowy, brandy, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
  6. Przyrządzone danie posypać uprażonym sezamem.
      Danie to można podawać z makaronem lub ryżem.

Smacznego









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print