Składniki:
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 450 g. polędwicy wołowej
- 1 zielona papryka
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki brandy
Przygotowanie:
- Czosnek miażdżymy, paprykę oczyszczamy i kroimy na cienkie plasterki, wołowinę kroimy w cienkie paski.
- Rozgrzać patelnię z grubym dnem bez dodatku tłuszczu.
- Na rozgrzaną patelnię wysypać sezam i smażyć go przez ok. 1-2 minuty mieszając, aż ziarna zaczną brązowieć i wydzielać zapach. Uprażony sezam odstawić.
- Rozgrzać oliwę w woku lub na patelni z grubym dnem, dodać mięso i smażyć ok. 2-3 minuty aż mięso zmieni kolor.
- Dodać paprykę, czosnek, sos sojowy, brandy, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
- Przyrządzone danie posypać uprażonym sezamem.
Danie to można podawać z makaronem lub ryżem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz