piątek, 25 stycznia 2013

Pierogi Leniwe



Leniwe pierogi to kolejne bardzo  proste i szybkie danie. Można je jeść np. z stopionym masłem i cukrem.



Składniki:

  • 0,5 kg twarogu półtłustego lub tłustego
  • 3 białka
  • 3 żółtka
  • Łyżka masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • masło do polania pierogów
  • cukier
Przygotowanie:

  1. Białka ubić na sztywną pianą.
  2. Twaróg zmiksować z łyżką masła i żółtkami.
  3. Dodać ubite białka i mąkę i chwilę miksować.
  4. Przełożyć całość na stolnicę posypaną mąką i bez dodawania dodatkowej mąki szybko zagnieść ciasto.
  5. Uformować wałeczki i podzielić je na części.
  6. Wrzucać pierogi na wrzątek i gotować około 2 minuty od wypłynięcia.
  7. Masło roztopić, polać nim gotowe pierogi i posypać je cukrem.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print