Leniwe pierogi to kolejne bardzo proste i szybkie danie. Można je jeść np. z
stopionym masłem i cukrem.
Składniki:
- 0,5 kg twarogu półtłustego lub tłustego
- 3 białka
- 3 żółtka
- Łyżka masła
- 1,5 szklanki mąki
- masło do polania pierogów
- cukier
Przygotowanie:
- Białka ubić na sztywną pianą.
- Twaróg zmiksować z łyżką masła i żółtkami.
- Dodać ubite białka i mąkę i chwilę miksować.
- Przełożyć całość na stolnicę posypaną mąką i bez dodawania dodatkowej mąki szybko zagnieść ciasto.
- Uformować wałeczki i podzielić je na części.
- Wrzucać pierogi na wrzątek i gotować około 2 minuty od wypłynięcia.
- Masło roztopić, polać nim gotowe pierogi i posypać je cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz