czwartek, 31 stycznia 2013

Zupa Jarzynowa z Kaszą Gryczaną


Zupa jarzynowa z kaszą gryczaną to pyszna zupa którą można łatwo przygotować. Jest ona rewelacyjna jeśli nie mamy wiele czasu na gotowanie lub gdy nam brakuje pomysłu co przygotować na obiad. Poniżej podaje przepis na podstawową wersje tej zupy ale zachęcam do wykorzystywania różnych warzyw dostępnych sezonowo.



Składniki:
  • kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar
  • 3 owoce ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • łyżeczka kozieradki
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 4 łyżki kaszy gryczanej
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:
1. Przygotować wywar:
  • Jeśli mamy mięso bez kości należy wrzucić je na wrzącą wodę (około 2,5l), jeśli natomiast mamy kość lub mięso z kością to zalewamy je 2,5l wody i doprowadzamy do wrzenia.
  • Gdy woda zacznie wrzeć dodać ziele angielskie, liść laurowy, kozieradkę i cebulę, którą wcześniej przekrawamy na pół i lekko przypalamy na blaszce lub nad gazem.
  • Gotować co najmniej 40 minut. Jeśli wykorzystujemy mięso to możemy gotować dłużej aż zmięknie.
  • Odcedzić wywar od mięsa/kości i przypraw.
2. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Dodać warzywa do wywaru. Jeśli używaliśmy kawałek mięsa do ugotowania wywaru możemy również go włożyć do dalszego gotowania.
4. Gotować około 15 minut, doprawić solą i pieprzem a następnie dodać kaszę gryczaną.
5. Gotować aż kasza będzie miękka około 15 – 20 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print