Najlepszy na świecie barszcz czerwony jest to barszcz ugotowany na kości z mięsem na zakwasie. Po spróbowaniu takiego barszczu przestał mi smakować barszcz z torebek czy butelek. Zrobienie zakwasu nie wymaga dużo pracy, a barszcz na swojskim zakwasie jest niepowtarzalny. Również ten zakwas pity na surowo jest nie tylko bardzo dobry ale i zdrowy.
- 2 - 3 buraki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 l przegotowanej ciepłej wody
- 1 liść laurowy
- Buraki pokroić w plastry, kostkę lub zetrzeć na tarce.
- Czosnek obrać i pokroić w plastry.
- W wodzie rozpuścić cukier i sól.
- Przełożyć buraki i czosnek do litrowego słoika i zalać wodą.
- Zostawić przykryte w ciepłym miejscu na 3 - 7 dni. Jeśli na wierzchu słoika zrobi się piana należy ją zebrać. To jak długo zostawimy zakwas do kiszenia zależy od nas. Najlepiej próbować go co jakiś czas jak bardzo jest ukiszony i dostosować stopień ukiszenia do swoich upodobań.
- Po ukiszeniu odcedzić zakwas od buraków i czosnku i wykorzystać do ugotowania barszczu, wypić bez gotowania lub włożyć do lodówki na kilka dni aż będzie nam potrzebny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz