czwartek, 31 stycznia 2013

Zakwas na Barszcz Czerwony


Najlepszy na świecie barszcz czerwony jest to barszcz ugotowany na kości z mięsem na zakwasie. Po spróbowaniu takiego barszczu przestał mi smakować barszcz z torebek czy butelek. Zrobienie zakwasu nie wymaga dużo pracy, a barszcz na swojskim zakwasie jest niepowtarzalny. Również ten zakwas pity na surowo jest nie tylko bardzo dobry ale i zdrowy.

Składniki na słoik 1 litr:
  • 2 - 3 buraki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 l przegotowanej ciepłej wody
  • 1 liść laurowy
Przygotowanie:
  1. Buraki pokroić w plastry, kostkę lub zetrzeć na tarce.
  2. Czosnek obrać i pokroić w plastry.
  3. W wodzie rozpuścić cukier i sól.
  4. Przełożyć buraki i czosnek do litrowego słoika i zalać wodą.
  5. Zostawić przykryte w ciepłym miejscu na 3 - 7 dni. Jeśli na wierzchu słoika zrobi się piana należy ją zebrać. To jak długo zostawimy zakwas do kiszenia zależy od nas. Najlepiej próbować go co jakiś czas jak bardzo jest ukiszony i dostosować stopień ukiszenia do swoich upodobań.
  6. Po ukiszeniu odcedzić zakwas od buraków i czosnku i wykorzystać do ugotowania barszczu, wypić bez gotowania lub włożyć do lodówki na kilka dni aż będzie nam potrzebny.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print