Usmażenie idealnych naleśników wymaga wiele wprawy i doświadczenia,
więc nawet jeśli nam nie wychodzą nie należy się tym przejmować i próbować kolejny
raz bo warto. Mnie jeszcze nie udało się usmażyć tak gładkich i cienkich
naleśników jak te mojej babci, ale się nie poddaje, w końcu się uda. Naleśniki
są genialnym pomysłem na obiad nie tylko jak mamy w domu łakomczuszka albo
niejadka. Praktycznie każde dziecko i każdy dorosły chętnie zje naleśniki na
obiad lub na deser. Możemy je podawać na słodko np. z dżemem czy serem
osłodzonym miodem, jak również na słono i ostro. W zasadzie naleśniki można
jeść ze wszystkim co tylko lubimy.
Składniki na około 8 dużych naleśników:
- 1,5 szklanki mąki
- 2,5 szklanki mleka
- 2 łyżki oliwy
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta cukru
Wykonanie:
- Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę składników i dokładnie zmiksować żeby nie było grudek.
- Tak przygotowane ciasto odstawić na około 30 minut.
- Jeszcze raz przemieszać żeby nie było grudek.
- Rozgrzać patelnię którą można posmarować cienko oliwą.
- Chochlą nalewać ciasto na środek patelni jednocześnie przechylając patelnie tak by równomiernie rozprowadzić ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać mleka i dokładnie wymieszać, jeśli natomiast zbyt rzadkie dodać mąki. Na patelni ciasto powinno być rozprowadzone cienką warstwą.
- Smażyć z obu stron na złoty kolor. Prawdopodobnie pierwszy naleśnik nie wyjdzie, więc nie należy się tym przejmować.
- Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta na patelnię można ją natrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym olejem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz