piątek, 22 lutego 2013

Naleśniki – przepis podstawowy



Usmażenie idealnych naleśników wymaga wiele wprawy i doświadczenia, więc nawet jeśli nam nie wychodzą nie należy się tym przejmować i próbować kolejny raz bo warto. Mnie jeszcze nie udało się usmażyć tak gładkich i cienkich naleśników jak te mojej babci, ale się nie poddaje, w końcu się uda. Naleśniki są genialnym pomysłem na obiad nie tylko jak mamy w domu łakomczuszka albo niejadka. Praktycznie każde dziecko i każdy dorosły chętnie zje naleśniki na obiad lub na deser. Możemy je podawać na słodko np. z dżemem czy serem osłodzonym miodem, jak również na słono i ostro. W zasadzie naleśniki można jeść ze wszystkim co tylko lubimy.


Składniki na około 8 dużych naleśników:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
Wykonanie:
  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę składników i dokładnie zmiksować żeby nie było grudek.
  2. Tak przygotowane ciasto odstawić na około 30 minut.
  3. Jeszcze raz przemieszać żeby nie było grudek.
  4. Rozgrzać patelnię którą można posmarować cienko oliwą.
  5. Chochlą nalewać ciasto na środek patelni jednocześnie przechylając patelnie tak by równomiernie rozprowadzić ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać mleka i dokładnie wymieszać, jeśli natomiast zbyt rzadkie dodać mąki. Na patelni ciasto powinno być rozprowadzone cienką warstwą.
  6. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Prawdopodobnie pierwszy naleśnik nie wyjdzie, więc nie należy się tym przejmować.
  7. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta na patelnię można ją natrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym olejem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print