Kurczak po męsku to rewelacyjny, soczysty, miękki a wręcz
rozpływający się w ustach kurczak z chrupiącą skórką i oblany pysznym sosem. Co
ważne nie wymaga dużo przygotowań, można go przygotować wcześniej i włożyć do
piekarnika kiedy tylko chcemy. Na zdjęciach widać, że użyłam 2 główki
czosnku, ale jedna w zupełności wystarczy. Pycha, polecam.
Składniki:
- 1 kurczak o wadze ok. 2 kg
- 1 ząbek i 1 główka czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka oliwy
- ½ pęczku pietruszki
- 1 liść laurowy
- ok. 20 owoców jałowca
- kilka ziemniaków
- 330 ml piwa (mała butelka)
- 200 ml wody
- Przygotować marynatę: zmieszać ze sobą zmiażdżony ząbek czosnku, sól, paprykę, pieprz, majeranek i oliwę.
- Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie kurczaka.
- Do środka kurczaka włożyć liść laurowy i około 15 owoców jałowca.
- Związać nogi kurczaka i ewentualnie przypiąć wykałaczkami skrzydełka tak, by kurczak zmieścił się w formie do pieczenia.
- Na kurczaku ułożyć pozostałe owoce jałowca.
- Tak przygotowanego kurczaka przełożyć do formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego.
- Główkę czosnku przekroić na pół bez obierania.
- Wokół kurczaka ułożyć czosnek, natkę pietruszki i ziemniaki pokrojone w grube plastry.
- Do całości wlać piwo i wodę i przykryć naczynie pokrywką lub szczelnie nakryć folią aluminiową.
- Piec w temperaturze 200oC przez 2 godziny (godzina na każdy kilogram kurczaka), następnie zdjąć pokrywkę, polać kurczaka sosem w którym się piekł i piec jeszcze 30 minut aż kurczak się zarumieni a skórka zrobi się chrupiąca.
- Kurczaka wyciągnąć, sos przecedzić, czosnek przetrzeć przez sito i wymieszać z odcedzonym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz