Kurczak po męsku to rewelacyjny, soczysty, miękki a wręcz
rozpływający się w ustach kurczak z chrupiącą skórką i oblany pysznym sosem. Co
ważne nie wymaga dużo przygotowań, można go przygotować wcześniej i włożyć do
piekarnika kiedy tylko chcemy.  Na zdjęciach widać, że użyłam 2 główki
czosnku, ale jedna w zupełności wystarczy. Pycha, polecam.
Składniki:
- 1 kurczak o wadze ok. 2 kg
 - 1 ząbek i 1 główka czosnku
 - 1 łyżeczka soli
 - 1 łyżeczka pieprzu
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
 - 1 łyżeczka majeranku
 - 1 łyżka oliwy
 - ½ pęczku pietruszki
 - 1 liść laurowy
 - ok. 20 owoców jałowca
 - kilka ziemniaków
 - 330 ml piwa (mała butelka)
 - 200 ml wody
 
- Przygotować marynatę: zmieszać ze sobą zmiażdżony ząbek czosnku, sól, paprykę, pieprz, majeranek i oliwę.
 - Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie kurczaka.
 - Do środka kurczaka włożyć liść laurowy i około 15 owoców jałowca.
 - Związać nogi kurczaka i ewentualnie przypiąć wykałaczkami skrzydełka tak, by kurczak zmieścił się w formie do pieczenia.
 - Na kurczaku ułożyć pozostałe owoce jałowca.
 - Tak przygotowanego kurczaka przełożyć do formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego.
 - Główkę czosnku przekroić na pół bez obierania.
 - Wokół kurczaka ułożyć czosnek, natkę pietruszki i ziemniaki pokrojone w grube plastry.
 - Do całości wlać piwo i wodę i przykryć naczynie pokrywką lub szczelnie nakryć folią aluminiową.
 - Piec w temperaturze 200oC przez 2 godziny (godzina na każdy kilogram kurczaka), następnie zdjąć pokrywkę, polać kurczaka sosem w którym się piekł i piec jeszcze 30 minut aż kurczak się zarumieni a skórka zrobi się chrupiąca.
 - Kurczaka wyciągnąć, sos przecedzić, czosnek przetrzeć przez sito i wymieszać z odcedzonym sosem.
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz