wtorek, 26 lutego 2013

Kurczak po Męsku


Kurczak po męsku to rewelacyjny, soczysty, miękki a wręcz rozpływający się w ustach kurczak z chrupiącą skórką i oblany pysznym sosem. Co ważne nie wymaga dużo przygotowań, można go przygotować wcześniej i włożyć do piekarnika kiedy tylko chcemy.  Na zdjęciach widać, że użyłam 2 główki czosnku, ale jedna w zupełności wystarczy. Pycha, polecam.


Składniki:
  • 1 kurczak o wadze ok. 2 kg
  • 1 ząbek i 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ pęczku pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • ok. 20 owoców jałowca
  • kilka ziemniaków
  • 330 ml piwa (mała butelka)
  • 200 ml wody
Wykonanie:
  1. Przygotować marynatę: zmieszać ze sobą zmiażdżony ząbek czosnku, sól, paprykę, pieprz, majeranek i oliwę.
  2. Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie kurczaka.
  3. Do środka kurczaka włożyć liść laurowy i około 15 owoców jałowca.
  4. Związać nogi kurczaka i ewentualnie przypiąć wykałaczkami skrzydełka tak, by kurczak zmieścił się w formie do pieczenia.
  5. Na kurczaku ułożyć pozostałe owoce jałowca.
  6. Tak przygotowanego kurczaka przełożyć do formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego.
  7. Główkę czosnku przekroić na pół bez obierania.
  8. Wokół kurczaka ułożyć czosnek, natkę pietruszki i ziemniaki pokrojone w grube plastry.
  9. Do całości wlać piwo i wodę i przykryć naczynie pokrywką lub szczelnie nakryć folią aluminiową.
  10. Piec w temperaturze 200oC przez 2 godziny (godzina na każdy kilogram kurczaka), następnie zdjąć pokrywkę, polać kurczaka sosem w którym się piekł i piec jeszcze 30 minut aż kurczak się zarumieni a skórka zrobi się chrupiąca.
  11. Kurczaka wyciągnąć, sos przecedzić, czosnek przetrzeć przez sito i wymieszać z odcedzonym sosem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print