Drożdżowe roladki są doskonała przekąską w szczególności do piwa. Przechowywane w lodówce są smaczne również na drugi czy trzeci dzień. Wykonanie jest proste a wygląd ciekawy. Z poniższego przepisu można zrobić około 20 ciastek.
Składniki na ciasto:
- 30g świeżych drożdży
- ½ szklanki śmietany 18%
- 1 łyżka cukru
- 300g mąki pszennej
- 130g miękkiego masła
- 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 – 3 łyżki oregano
- 3 – 4 plastry szynki
- 5 – 7 plastrów sera
- 10 – 12 oliwek
- 8 – 9 suszonych pomidorów
- pieprz
Wykonanie:
- Do śmietany dołożyć cukier oraz drożdże, mieszać tak długo aż drożdże się rozpuszczą.
- Mąkę przesiać przez sito, dodać masło.
- Masło rozetrzeć z mąką, dodać drożdże i zagnieść gładkie ciasto.
- Ciasto zostawić do wyrośnięcia.
- Pomidory pokroić w paski.
- Oliwki pokroić w plastry.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować cienko w prostokąt.
- Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, posypać pieprzem i oregano, równomiernie rozłożyć szynkę, ser, oliwki i pomidory.
- Ściśle zwinąć ciasto w roladę.
- Pokroić w plastry o grubości około 1 – 2 cm. Uwaga! Żeby ładnie pokroić roladę potrzeba ostrego noża.
- Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180oC przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz