wtorek, 19 lutego 2013

Drożdżowe Ślimaki


Drożdżowe roladki są doskonała przekąską w szczególności do piwa. Przechowywane w lodówce są smaczne również na drugi czy trzeci dzień. Wykonanie jest proste a wygląd ciekawy. Z poniższego przepisu można zrobić około 20 ciastek.



Składniki na ciasto:
  • 30g świeżych drożdży
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru
  • 300g mąki pszennej
  • 130g miękkiego masła
 Pozostałe składniki:
  • 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 – 3 łyżki oregano
  • 3 – 4 plastry szynki
  • 5 – 7 plastrów sera
  • 10 – 12 oliwek
  • 8 – 9 suszonych pomidorów
  • pieprz


Wykonanie:
  1. Do śmietany dołożyć cukier oraz drożdże, mieszać tak długo aż drożdże się rozpuszczą.
  2. Mąkę przesiać przez sito, dodać masło.
  3. Masło rozetrzeć z mąką, dodać drożdże i zagnieść gładkie ciasto.
  4. Ciasto zostawić do wyrośnięcia.
  5. Pomidory pokroić w paski.
  6. Oliwki pokroić w plastry.
  7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować cienko w prostokąt.
  8. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, posypać pieprzem i oregano, równomiernie rozłożyć szynkę, ser, oliwki i pomidory.
  9. Ściśle zwinąć ciasto w roladę.
  10. Pokroić w plastry o grubości około 1 – 2 cm. Uwaga! Żeby ładnie pokroić roladę potrzeba ostrego noża.
  11. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180oC przez około 20 minut.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print