Pascha Wielkanocna to tradycyjne danie podawane w te właśnie święta. Mimo tradycji ja nigdy jeszcze nie jadłam tego specjału, więc postanowiłam w końcu spróbować. Efekt okazał się bardzo dobry, powstało coś w rodzaju sernika na zimno z dużą ilością bakalii. Dobrze wygląda i równie dobrze smakuje.
- ½ kg twarogu
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- ½ szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 - 100 g posiekanych kandyzowanych owoców
- 50 g obranych i posiekanych migdałów
- Twaróg odcisnąć i przetrzeć przez sito.
- Masło utrzeć i zmiksować z serem.
- Śmietanę podgrzać ale nie zagotować.
- W garnku najlepiej wysokim bo będzie pryskać ubić przez chwilę żółtka z cukrem. do większego garnka nalać wodę by zakrywała dno, podpalić palnik, przełożyć żółtka i dalej ubijać w gorącej kąpieli. Powoli partiami dodawać podgrzaną śmietanę i dalej ubijać uważając by całości nie zagotować. Krem zdjąść z ognia i ostudzić nie przestając jeszcze przez chwilę miksować.
- Do kremu dodać bakalie i wymieszać. Następnie dodawać partiami ser cały czas mieszając.
- Formę wyłożyć wilgotną gazą tak aby jej brzegi zwisały poza naczynie. Włożyć masę serowa, końce gazy zawinąć na wierzch formy i położyć obciążenie. Ja do tego celu użyłam fasolę wsypaną w worek.
- Wstawić na noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz