Domowe marmoladki to świetna przekąska. Robiona samemu ma tą zaletę, że wiemy co się w nich znajduje, nie ma żadnych ulepszaczy i chemii. Największy problem przy ich przygotowaniu jest to, że muszą wyschnąć co zajmuje kilka dni a naprawdę trudno się powstrzymać od spróbowania.
Składniki:
- 1 kg jabłek
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- papier do pieczenia
Wykonanie:
- Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne.
- Jabłka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC i prażyć około 20 minut.
- Uprażone jabłka przetrzeć przez sito i smażyć z cukrem i cynamonem aż powstanie gęsta słodka masa.
- Rozsmarować jabłka na papierze do pieczenia i zostawić w przewiewnym miejscu do wyschnięcia na 3 - 4 dni. Gdy mada dobrze wyschnie pokroić w niewielkie kwadraciki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz