poniedziałek, 25 marca 2013

Marmoladki



Domowe marmoladki to świetna przekąska. Robiona samemu ma tą zaletę, że wiemy co się w nich znajduje, nie ma żadnych ulepszaczy i chemii. Największy problem przy ich przygotowaniu jest to, że muszą wyschnąć co zajmuje kilka dni a naprawdę trudno się powstrzymać od spróbowania.




Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • papier do pieczenia

Wykonanie:
  1. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne.
  2. Jabłka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC i prażyć około 20 minut.
  3. Uprażone jabłka przetrzeć przez sito i smażyć z cukrem i cynamonem aż powstanie gęsta słodka masa.
  4. Rozsmarować jabłka na papierze do pieczenia i zostawić w przewiewnym miejscu do wyschnięcia na 3 - 4 dni. Gdy mada dobrze wyschnie pokroić w niewielkie kwadraciki.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print