środa, 20 marca 2013

Kawowe Jajka



Prosty i szybki w przygotowaniu deser. Nie tylko ładnie wygląda ale i dobrze smakuje. Do dekoracji wykorzystałam kokos i cukierki dekoracyjne. Zdecydowanie lepiej lepi się do tak zrobionych słodyczy kokos, cukierki nie chcą się dobrze trzymać. Do dekoracji można wykorzystać również kolorowy kokos.



Składniki:

  • 200 g herbatników
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżki mleka
  • wiórki kokosowe i/lub kolorowe cukierki
Wykonanie:
  1. Herbatniki przełożyć do foliowego worka i dokładnie skruszyć np. wałkiem. Podczas kruszenia herbatników mogą one poszarpać worek.
  2. Masło zmiksować z cukrem.
  3. Kawę rozpuścić w mleku.
  4. Do masła dodać herbatniki i rozpuszczoną kawę, zmiksować.
  5. Uformować niewielkie jajka i obtoczyć w kokosie lub cukierkach.
  6. tak przygotowane słodycze przechowywać w lodówce.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print