Prosty i szybki w przygotowaniu deser. Nie tylko ładnie wygląda ale i dobrze smakuje. Do dekoracji wykorzystałam kokos i cukierki dekoracyjne. Zdecydowanie lepiej lepi się do tak zrobionych słodyczy kokos, cukierki nie chcą się dobrze trzymać. Do dekoracji można wykorzystać również kolorowy kokos.
Składniki:
- 200 g herbatników
- ½ szklanki cukru pudru
- 100 g masła
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2-3 łyżki mleka
- wiórki kokosowe i/lub kolorowe cukierki
Wykonanie:
- Herbatniki przełożyć do foliowego worka i dokładnie skruszyć np. wałkiem. Podczas kruszenia herbatników mogą one poszarpać worek.
- Masło zmiksować z cukrem.
- Kawę rozpuścić w mleku.
- Do masła dodać herbatniki i rozpuszczoną kawę, zmiksować.
- Uformować niewielkie jajka i obtoczyć w kokosie lub cukierkach.
- tak przygotowane słodycze przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz